Only Women Bleed
För kanske 14 år sedan satt jag hemma hos brorsan i Skinnskatteberg. Även grabbarna var där, vi drack taskigt kylda 3,5:or, åt salta pinnar och diskuterade. Filosofin låg som vanligt i luften när vi anhandlade livets avgrundsdjupa frågor: Vems tur är det att kuta till ICA och köpa chips? Är det Iron Maiden eller Metallica som lirar mest melodisk rock? Är det någon av oss som egentligen förstår ordet melodisk?
Mitt i denna intellektets högborg var det viktigt att bidra med snitsiga frågeställningar. En stereo slängde ur sig rockklassiker och jag såg min chans när tonerna från Alice Coopers rockballad ”Only women bleed” började ljuda ut
– Varför har Alice Cooper gjort en ballad om menstruation?
…det blev helt tyst i rummet, med undantag av ljudet från någons stillsamma tuggande på en salt pinne. Varför i hela friden har Alice Cooper gjort en ballad om menstruation?
Tystnaden höll i sig, frågan förbryllade oss. På den här tiden var man tvungen att röra sig till en dator för att kunna googla, men då denna stod mer än två meter bort såg vi oss nödgade att istället lyssna på låttexten för att få svaret.
Vi insåg snart att balladen inte handlade om menstruation. Men om mäns våld mot kvinnor.
Trots vår ovana att hantera frågor laddade som denna var vi redan från början överens om att det är ett eländigt problem, det här med mäns våld mot kvinnor. Vi var också nöjda med att låten, utgiven 1975, belyste ett dåtida problem. Vi var ju en del av en ny tid, det var inte längre lika många som slogs. 3,5:or, salta pinnar och Alice Cooper bidrog till den kunskapen.
För några veckor sedan var jag på en föreläsning om mäns våld mot kvinnor. Då liksom många andra gånger när jag kommit i kontakt med ämnet dyker det upp, det där konstaterandet som lyder – ”men hallå, kvinnor slår ju män också”.
Ja. Våld i nära relationer förekommer oavsett kön, sexuell läggning, favoritfilm och skostorlek. Frågan är om det är relevant i diskussionen om mäns våld mot kvinnor. Mäns våld mot kvinnor bör inte ställas mot kvinnors våld mot män. Frågorna hör delvis ihop, men konstaterandet andas mer förnekelse än förståelse och utgör en motpol till det lösningsfokus som behövs för att föra frågan framåt.
Både svensk och internationell forskning visar på att grovt våld och upprepat våld i de flesta fall handlar om mäns som slår kvinnor. Det finns studier som rapporterar om lika stor utsatthet för våld men att våldet ser olika ut, män uppger att det oftare handlar utsatthet för psykisk misshandel.
Om Alice Cooper hade rätt när han sjöng Only Women Bleed kan vi lämna därhän, det är oftast kvinnor blöder och det är oftast en man bredvid henne med en blodig hand.
Alice Cooper förstod det 1975.
Ett gäng bruksortsgrabbar förstod det 2002.
Om du känner att du eller någon du känner inte nått lika långt så hör av dig!
Jag hjälper gärna till och bjuder på 3,5:or och salta pinnar.
Jonas Åkerman
Leg. Sjuksköterska/ Leg. Barnmorska
Avdelningsstyrelseledamot Vårdförbundet avdelning Örebro