Lucka nr 11: Vad gör du när du blir hotad?

Vad gör hot med oss? Hur påverkas vi av att bli utsatta för hot? Vad är ett hot för mig och för dig?

För mig är hot när någon med ord eller handling försöker få makt över mig och som gör mig rädd och osäker. Hot är inget som syns, kanske finns det någon tillräckligt nära för att höra vad som sägs men ofta är vi ensam och utsatt i dessa lägen. Men ett hot kanske kan vara en blick eller något annat som inte känns ok för just mig.

Vi lever i en tid där vi ständigt blir påminda om hotet och våldet både i stort och i smått. Men när vi drabbas är det alltid ett stort trauma för den det drabbar. Att vi i vårt jobb ska bli utsatta för detta vill vi inte ens tänka på. Vi vill ju alla gå till jobbet och känna oss trygga där.

Men i vår allt mer slimmade organisation med ständiga bemanningsproblem och högt patienttryck blir vi mer utsatta. Vi kanske inte har förmågan att hinna eller orka upptäcka varningssignalerna på att någon kan hända. Det kanske är en patient eller en anhörig som känner sig missnöjd, kanske har fått vänta länge eller är trött och hungrig som säger ord som kan uppfattas som hotfullt och är jag också trött och hungrig så är det svårt att värja sig dessa ord: Jag känner mig hotad. Dessa ord blir kanske ett hot som går rakt in i själen. Om detta upprepas tillräckligt många gånger kan såret bli allt för stort och göra rejält ont. Så ont att vi till slut inte orkar går till jobbet. Vi blir sjukskrivna.

Så ge dig själv den allra finaste julklappen, som kan vara avgörande och ev. hot slår rot i dig: Lova dig själv att alltid skriva avvikelser på situationer som du känner dig hotad i. Det är din känsla och det är aldrig ok att någon utfärdar hot eller våld mot dig, oavsett vart du befinner dig.

På jobbet, i hemmet, i affären och på gatan.

Aldrig

 

jul1525739_1380406138880587_771267397_nÖnskar nu er alla En God Jul och Ett Gott Nytt År

Kerstin Öhrn
Leg sjuksköterska
Förtroendevald Vårdförbundet avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!