Jämlik vård utan åldersdiskriminering

När jag inte sitter i avdelning Örebros styrelse jobbar jag kliniskt på ungdomsmottagningen (UM) i Region Örebro. Ungdomsmottagningen består av fyra olika mottagningar i Örebro, Hallsberg, Lindesberg och Karlskoga och vårt uppdrag är att täcka hela länet.

Jag började jobba på UM 2010 och på dessa fem år har verksamheten utvecklats enormt. Idag är vi 22 medarbetare och flera är på ingång. Vår verksamhets övergripande mål är att främja fysisk och psykisk hälsa bland unga och vi riktar oss till ungdomar och unga vuxna mellan 12-25 år.

Idag har vi olika åldersgränser för olika personer. Är du tjej får du komma till dess att du är 20 år. Är du kille tills du är 25 och om du vill komma för samtal tills du är 23.

Bakgrunden och orsaken till denna ojämställda åldersfördelning finns att hitta någonstans på 90-talet då det startades ett killprojekt som syftade till att locka fler unga män till UM. Endast cirka 10% av besökarna var personer som definierade sig som killar vid den här tiden. I det projektet sattes en högre åldersgräns på 25 år för att verkligen försöka få fler killar att komma till oss och en tänkbar målgrupp var de unga männen på den dåvarande högskolan (numera Örebro Universitet). Projektet gick bra och med tiden införlivades projektet i den övriga verksamheten. Men av någon oklar anledning följde den högre åldersgränsen med. Sedan dess har vi fått dras med denna ojämställda åldersgräns.

Idag har vi cirka 22% killar på UM och i takt med att vår kompetens kring killar ökar (vi har bland annat gått vidareutbildningar och fördjupat oss i ämnet andrologi som är den manliga motsvarigheten till gynekologi) ser vi fler och fler killar som söker till oss.

Ändå har den här åldersgränsensskillnaden funnits kvar.

 

Tills nu.

 

Efter sommaren ändrar vi till 23 år rakt över. Oavsett vad en söker för och oavsett vad en råkar ha mellan benen eller oavsett hur en definierar sig själv. Så 23 år rakt över.

 

Jämlik sjukvård på lika villkor.

 

Det känns helt fantastiskt.

Och det finns många att tacka för det. Dels har vi i personalen drivit frågan. Dels har våra chefer drivit frågan och dels så har våra regionpolitiker drivit frågan.  Men framförallt är det våra ungdomar som vi har att tacka! De har ställt frågor om varför vi har olika åldersgränser till oss i mötena på UM. De har bildat facebookgrupper som ifrågasätter de olika åldersgränserna och de har skrivit insändare till lokalpressen. Ungdomarna, våra besökare, är dem som vi har mest att tacka. Utan deras engagemang hade vi i personalen aldrig lyft frågan. Utan ungdomarna hade våra chefer aldrig fått ärendet på sina bord och utan ungdomarna hade inte våra politiker fått möjligheten att ändra i vår budget så att UM kunde genomföra åldersgränsändringen.

Den 1/9 ändrar vi till en jämställd åldersgräns.  youngsters-249963_1280

 Men säg inget till någon.

Det är fortfarande en hemlighet.

 

Kram.

 

Marcus Folkö Müntzing

Styrelseledamot för Vårdförbundet avdelning Örebro och mycket stolt Leg. sjuksköterska på ungdomsmottagningen i Region Örebro.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!