Förvandla dina aggressioner till något kreativt. Gå med i facket.

Det händer, titt som tätt, att man möts av uttalanden som handlar om att ”Vårdförbundet gör ingenting” Den bästa löneförhöjningen man kan få är att gå ur facket” eller att ”Jag kan förhandla min lön själv.”. Det florerar i ett jämnt flöde, på sociala medier, i korridorer, på caféer och i lunchrum. Som tur är så är det inte merparten som kastar ur sig tråkigheter och osanningar som dessa, men det sprids ändå en negativ klang kring Vårdförbundet, eller snarare fackförbund i det stora hela, när vissa individer kastar ur sig klagosång efter klagosång.

De flesta vill arbeta för att förbättringar ska ske inom yrkeslivet. Att sitta på sin kammare och skriva sura insändare eller svära framför Tv:n är sällan förenat med framgång och resultat. En organiserad förening som gemensamt arbetar för att förbättra ger liksom mer tyngd, det är väl självklart att om flera går ihop för att föra fram åsikter och förslag om förbättringar så är det lättare att få det man vill, eller? Ungefär som att jämföra partipolitik, det partiet som får flest röster får mest makt. Sven Svensson i Skara kan tycka vad han vill, men hans personliga åsikt får inte så mycket gehör om han inte slår sig samman med fler likasinnade, ju fler desto bättre.

Ett fackförbund består av medlemmar som gemensamt utformar politik och riktlinjer. Medlemmar med specifika uppdrag väljs av de andra medlemmarna, genom en demokratisk process. Precis som till riksdag, regering och fullmäktige. Alltså är det medlemmarna själva som styr hur organisationen ska agera och verka.

Vårdförbundet är politiskt obundet och tillhör ingen blockpolitik. Vi jobbar med att förbättra för våra medlemmar, oavsett vilket parti man identifierar sig med. Vi har utbildade jurister som kan ge stöd då du hamnar i knipa och förtroendevalda som finns till för dig när du behöver fråga något. Att vara förtroendevald ger inga ekonomiska fördelar utan kräver ett stort engagemang och en vilja att stånga sig blodig för att försöka påverka beslutsfattande politiker.

Individuell lönesättning innebär att du diskuterar din egen lön med din närmaste chef. Men har du någonsin behövt förhandla antalet semesterdagar, hur hög din OB ersättning ska vara, eller hur många föräldradagar du är rätt till?

Visst vore det toppen om vi från den ena dagen till den andra kunde lösa vårdkrisen, höja lönerna drastiskt och skapa en arbetsmiljö som ger utrymme för patientsäkert arbete och ett hållbart yrkesliv. Men det sker inte på en dag, och det är inte ditt fackförbund som har makten att ändra formellt. Men det är facket som jobbar för att det ska ske.

Jag skulle vilja utmana de som ser på facket som något negativt och ineffektivt att engagera er i ert förbund. Vänd era samhällsaggressioner till ett verktyg och ta tillfället och var med att jobba för att förändra och förbättra!

Enade är vi starka.  Ensam är svag, väldigt svag. Tillsammans kan vi nå långt. Häng med du också!

 

Åsa Mörner

Förtroendevald Vårdförbundet

111119_381483_10150527256853154_835093153_11370335_762189269_n

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!