2013-04-24-10

Det mullrar bland de mörka molnen som tornat upp sig bland vårdpersonal runt om i vårt avlånga land. Ordet ”strejk” skjuter ner som blixtar genom vårdkrisens kraftiga oväder. Det är inga spridda skurar längre, det ösregnar, haglar och är blixthalka på i princip samtliga vårdinrättningar i Sverige. Och ibland slår som sagt blixten ner: uppsägningar, stängda vårdplatser, felbehandlingar…och så det provocerande ordet. Strejk.

Att strejka är inget som ska användas som ett maktmedel och det är absolut inte aktuellt-vi har fredsplikt under rådande avtal! Men det är ett ord som regelbundet yppas runt om i leden av uppgivna medlemmar.

Tyvärr så är uppgivenhet sällan förenligt med något konstruktivt.

Man säger att det är samhällsfarligt när vården strejkar, vi kan inte riskera människors liv genom att hävda våra krav om bättre villkor.

Självklart inte. Vi är utbildade för att rädda liv, lindra smärta och lidande, bidra till välbefinnande och stöd för befolkningen.

Att strejka är inte aktuellt och det är samhällsfarligt.

”För att en konflikt ska betraktas som samhällsfarlig ska den störa viktiga samhällsfunktioner eller medföra fara för människors liv och hälsa. En särskild nämnd ska avgöra om konflikten är samhällsfarlig. Hittills har aldrig en konflikt avbrutits på grund av samhällsfara.”

 

En stilla tanke: Hur samhällsfarligt är det i dag ute på underbemannade vårdavdelningar med sönderstressade professioner som inte har tid för vare sig rast, toapaus eller dubbelkontroller? Har inte vårt lands samhällsfunktioner störts länge nu, och hur säker är egentligen den vård vi förser människor med utifrån nuvarande klimat?

När kommer vårdkrisen att klassas som samhällsfarlig?

 

Åsa Mörner

Huvudskyddsombud och förtroendevald styrelseledamot  Vårdförbundet avd.  Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!