Det där med jämställdhet

”Har inte det där med jämställdheten gått lite väl långt?” och ”Vi i Sverige är ju ett av världens mest jämställda länder…”

Ovanstående är något som jag ganska ofta får höra i samtal, eller läser på olika internetforum i debatter kring ämnet.

Och jag blir lika trött varje gång jag läser det. Det stämmer ju nämligen inte!

Har verkligen jämställdheten gått för långt när det fortfarande finns stora skillnader i lön mellan kvinnor och män för samma jobb och med samma erfarenheter? När det rent faktiska är att kvinnor tjänar i snitt 2,1 miljoner mindre än män under ett helt arbetsliv. SCB beskriver att kvinnor tjänar i snitt 17 % mindre än männen och att det sett likadant ut de senaste 20 åren.

Har verkligen jämställdheten gått för långt när kvinnor tar ut mer av föräldraledigheten än män? När kvinnor tar ut ungefär 75 % och männen cirka 25 % av dagarna.

Har verkligen jämställdheten gått för långt när kvinnor gör mer av det oavlönade hemarbetet än män? När ungefär två tredjedelar av det arbetet utförs av kvinnor.

I min bok blir då svaret på de inledande citaten ganska enkelt: nej, jämställdheten har inte gått för långt.

Och om det nu skulle vara så att Sverige är ett av världens mest jämställda land och det ändå ser ut såhär… Ska vi sitta nöjda då? Jag tycker inte det.

Istället tycker jag att vi måste jobba hårdare för att få till en verklig förändring. Och vi måste göra det tillsammans. Oavsett vad som råkar finnas mellan benen.

 

Här kan du läsa mer om det där med jämställdhet:

På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet. Från SCB.

 

Och till sist:

I lördags råkade jag slå på radions P1 runt lunchtid och fick då höra ett program om varför de är så få kvinnor på höga chefspositioner inom näringslivet. Ju högre upp i hierarkin desto färre kvinnor.

För den som är det minsta intresserad kan jag verkligen rekommendera en lyssning: Varför så få kvinnor på höga chefsposter?

 

Marcus Folkö Müntzing

Styrelseledamot i vårdförbundet Örebro och Leg. sjuksköterska på Örebro läns ungdomsmottagning

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!