I medvind och motvind behövs det bra villkor på ditt arbete

20150125_152535

Livet. Ibland är det medvind, ibland är det motvind.  Åt vilket håll det än blåser så händer det saker i livet som vi inte kan påverka, saker som ändå faktiskt påverkar oss på ett eller annat sätt, fysiskt eller psykiskt.

Vad händer om din mamma, partner, bror eller syster blir svårt sjuk eller går bort? Måste jag vara på jobbet då, måste jag söka semester, förlorar jag min lön?

Det finns faktiskt en lag som ger dig rätt till ”ledighet av trängande familjeskäl”. Men hur kan man egentligen veta hur många dagar som behövs, hur lång tid behöver jag vaka över min närstående som är döende? Och i händelse av dödsfall, kanske krävs det då ledighet för bouppteckning, testamente, begravning osv ….?

Vad har jag för rättigheter? Lagen säger att du har rätt att vara ledig, men lagen förtydligar att det är ditt kollektivavtal som reglerar hur många dagar du egentligen har rätt till. Och det skiljer sig en hel del mellan privata, statliga och SKL´s avtal.

Vikten av att teckna kollektivavtal kan kännas extra viktig i samband med olika händelser i livet; för semester, övertidsersättningar, föräldraledighet, pension och dödsfall. Inom den privata sektorn har man oftast rätt till en dag ledighet i samband med en anhörigs bortgång medan anställda inom kommun och landsting har 10 dagar per år. Med bibehållen lön.

Ibland är det lätt att glömma bort värdet av ett kollektivavtal som ditt fackförbund förhandlar fram. Påminn dig själv om det så vi inte riskerar att tappa de rättigheter och skyldigheter som förhandlats fram under decennier. Utan kollektivavtal=utan fallskärm. Vem vill hoppa då?

Vad är skillnaden för dig om du har kollektivavtal eller inte? Såhär presenterar knegdeg.se det i en av sina filmer!

http://youtu.be/_AFLdu2plyA

// Åsa Mörner, tacksam för alla de som förhandlat fram de villkor som reglerar min anställning. Vi fortsätter förbättra tillsammans!

Ps. Har du hunnit se TCO´s senaste film om den svenska modellen? Du hittar den här.

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!