Lucka 14 - 2014 var ett bra år!

Många medlemmar undrar vad Vårdförbundet egentligen gör, så här kommer ett litet axplock av bra aktiviteter vi gjort 2014 – ett år som verkligen har varit intensivt!

 

untitledb2014 var ett politiskt valår, vilket inte kan ha undgått någon. I samband med det utarbetade vi ett nytt sätt att möta våra lokalpolitiker, för att kunna påverka och driva igenom våra frågor.

  • Vi har mött alla politiska partier, både före och efter valet, t.ex. via frukostmöten och besök i valstugor.
  • Årets stora medlemsaktivitet var politikerdebatten i våras där drygt 180 medlemmar deltog!
  • Vi har lyckats få igenom vår idé om AST (akademisk specialisttjänstgöring)! Detta innebär att 100 utbildningstjänster för sjuksköterskor ska skapas.
  • Ca 20 politiker har varit ute och gått en dag i våra skor, vilket är superbra! Det ger politikerna en ökad förståelse för våra frågor, vilket i sin tur ger oss en ökad påverkansmöjlighet.

 

VagenVåra villkorsfrågor är ett aldrig avslutat arbete. Vi jobbar ständigt för att vi alla ska få en bättre arbetsmiljö, bättre lön och ett hållbart yrkesliv. I år har vi kommit en bit på väg!

  • Under året har vi lyckats bra i löneprocessen. Från att ha legat bland de lägsta i landet i lönestatistiken ligger vi nu i den övre halvan. Bakom detta ligger ett gediget påverkansarbete, genomtänkta strategier och en bra dialog med arbetsgivare. Lönerna betalades i år ut 1 april på de flesta ställen, för första gången på mycket länge.
  • Vi arbetar stenhårt på arbetstidsfrågan, och i år kom ett nytt kollektivavtal (AB) som t.ex. ger ökade ersättningar för OB och övertid. Rätten till rast och återhämtning är ständigt återkommande i vårt arbete.
  • 2014 hade Vårdförbundet kongress, där vi bestämde vilka frågor förbundet ska arbeta vidare med. Tack vare avdelning Örebros hårda arbete beslutades att beredskapsfrågan ska utredas och arbetas vidare med!
  • Efter många års påtryckningar har vi äntligen lyckats med konsten att skapa en diskussion om vem som ska göra vad i vården. För att avlasta sjuksköterskorna börjar nu olika extratjänster användas på sjukhusen; kostvärdinnor, extra städ, transport, apotekstjänster med mera.
  • Ett introduktionsprogram för nya sjuksköterskor införs efter årsskiftet i ÖLL. Gissa vem som kom på den idén? Vårdförbundet så klart! Under ett antal år har vi tryckt på i frågan och nu ska det bli verklighet. Jippie!
  • Samverkan, samverkan, samverkan. Vi möter beslutsfattare året runt!

 

NA_PernillaJodå – Vårdförbundet både syns och hörs!

  • 2014 har Vårdförbundet Örebro figurerat mycket i olika medier, lokalt såväl som nationellt. Både förtroendevalda och medlemmar har hörts och setts i radio, tv och tidningar mycket mer än tidigare. Att vi syns är oerhört viktigt för oss när vi ska påverka i olika frågor. Media söker nu upp oss som en naturlig första kontakt i vårdfrågor – så var det inte för ett par år sedan.
  • Vi har under 2014 utvecklat våra sociala medier och använder nu flitigt bloggen, facebook, instagram och twitter. Vi har hittills haft över 87’000 läsare på vår blogg! Snacka om att det är ett bra sätt att få ut vårt budskap! Vi vet också att både politiker och arbetsgivare följer oss via sociala medier. (Det var faktiskt via bloggen vi fick till överenskommelsen om AST.)

 

studentAntalet studentmedlemmar ökar kolossalt!

  • Under 2014 har vi ökat antalet studerandemedlemmar med över 40%! Nästan alla av ”våra” studenter är nu medlemmar i Vårdförbundet. Riktade satsningar har gjorts, då vi vet att de är en otroligt viktig medlemsgrupp för oss. Dels stannar de kvar som medlemmar efter examen, dels behöver vi vara stora och starka för att kunna påverka i utbildningsfrågorna.
  • Vi har i år börjat dela ut stipendier till bästa C-uppsats och uppvaktar studenterna på examensdagen. Det kräver ett väl fungerande samarbete med universitetet, vilket vi nu verkligen har efter hårt arbete! Stipendierna är mycket uppskattade av både studenter och lärare.
  • Vi har satsat på karriärkvällar för att peppa studenterna i termin 4-6 inför sitt första jobb och det har fungerat mycket bra i år!
  • Vi har rekryterat två fantastiska studentrepresentanter på universitetet som driver studenternas frågor och hjälper till att anordna studentaktiviteter.

 

RgzCQvB3gd0pXvNFRgvYArbetsplatsbesök, Pridefestival, Biokväll, Campusmässan, Pensionärslunch, Pensionsinformation, Utbildning och träffar för förtroendevalda, Chefsträffar och Internationella yrkesdagar är några av de övriga medlemsaktiviteter vi genomfört under året. Alla med högre betyg än tidigare! Och allt för att skapa ett större medlemsvärde för just dig! Vi har också haft ett ökat antal medlemsärenden där vi hjälper medlemmar som hamnat i trubbel på olika sätt.

Allt ryms inte här, som du kanske förstår. Men vi hoppas ändå att du nu vet lite mer om vad Vårdförbundet gör.

pepparkakshus

 

God jul och gott nytt år!

Önskar Vårdförbundet Örebro

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!