seSamvete. Vad betyder ordet för dig?

Enligt Wikipedia  är samvete” rättskänsla, förmåga att avgöra vad som är rätt och fel, sinne för värderingar och förmåga till skuldkänslor, delvis medfött och delvis inlärt.”

Det är mycket tal om att inför ”samvetsfrihet” för legitimerad sjukvårdspersonal. Vad betyder det? Att du är fri att ha ett samvete? Att samvetet är fritt? I vilket fall som helst, så är det ingen objektivitet bakom innebörden av ordet. Vad samvete och samvetsfrihet är för mig, kanske inte är detsamma för dig eller din kollega.

Allt har sin grund i en relativt nyutbildad barnmorskas påstådda ”rätt” att vägra delta i vården kring abort. Den 40 år gamla aborträtten som tillkommit efter åratal av kvinnoförtyck, illegala aborter, stympade kvinnor och död – en rätt som vi kämpat oss till i vårt land Sverige, ett land som vi tycker har kommit en bit på väg vad gäller mänskliga rättigheter och jämställdhet, är ifrågasatt.

Ska vi låta vårt så kallade samvete styra vilken typ av vård vi kan tänka oss att utöva? Du kanske vägrar koppla en blodtransfusion till den svårt skadade patienten som kommer in efter en trafikolycka med motivering från Moseboken och Apostlagärningarna? Kanske anser du att HBTQ personer är mindre värda och vägrar analysera blodprover från lesbiska par som söker fertilitetshjälp? Kanske sympatiserar du med mörka vindar från högerkanten och tycker att invandrare och asylsökande kan söka vård i sitt eget land. Eller har du en alternativ syn på medicin och tycker att vaccinationer är onödiga och snarare orsakar skada än förebygger den och låter bli att vaccinera barnet på BVC?

Kanske anser ”ditt samvete” att du inte ska behandla människor som har en annan politisk åsikt, en annan hudfärg, hårfärg, kön, läggning eller funktionshinder lika?

Samvete?

Vi har lagar, författningar och riktlinjer i vårt land som reglerar våra legitimerade vårdyrken. Hur skulle vårt land se ut om ”alla” fick bestämma hur de ville; hur fort de får köra, om de får slå sina barn, kasta sopor på gatorna…? Känns ganska ociviliserat, eller? Och därför har vi just lagar, författningar och riktlinjer, som inte bara styr dina rättigheter utan också vilka skyldigheter man har som människa och som legitimerad vårdpersonal.

 

Jag har skrivit om det här tidigare. Kommer förmodligen skriva om det igen. Jag är stolt över att arbeta med människor som befinner sig i svåra situationer. Att stötta, vägleda och behandla ingår i mitt yrke och i min profession vare sig det handlar om att stötta en födande kvinna, en tonåring på väg att komma ut som homosexuell eller en kvinna som genomgår en abort. Att ”välja” bort något pga samvete”? Får man inte dåligt samvete av det???

 

Åsa Mörner

Stolt legitimerad barnmorska, som inte anser mig ha rätt att döma någon av mina patienter utifrån mitt samvete

Följ avdelning Örebro i sociala medier!