untitled-blogg

Jag är legitimerad barnmorska. Under min utbildning ingick perinatal omvårdnad, reproduktiv hälsa, förlossningsvård, mödrahälsovård, preventivmedelsrådgivning, gynekologisk omvårdnad och rådgivning och omvårdnad kring abort. Jag är ”I livets tjänst”.

Men livet kan vara många olika saker. Det är lätt att associera till graviditet och barnafödande när man tänker på en barnmorskas arbetsuppgifter-livet, att skapa liv, se ett nytt liv födas.

Men att skapa liv behöver inte handla om att sätta ett barn till världen när man är legitimerad barnmorska. Att vara i livets tjänst handlar också om att vårda kvinnor med gynekologiska sjukdomar, förskriva preventivmedel till de som faktiskt inte vill bli gravida och att stötta, vårda och ge råd till de som blivit ofrivilligt gravida eller som riskerar att föda ett svårt sjukt barn och därför väljer att avsluta graviditeten genom en abort.

Det är också att vara i livets tjänst. Vi barnmorskor vårdar sjuka kvinnor, vi förser kvinnor och män med kondomer, p-piller och spiraler, vi utför livsviktiga provtagningar såsom gynekologiska cellprover och HIVtest och vi är i livets tjänst när vi ger omvårdnad till kvinnor som genomgår en abort.

Jag kan inte avsäga mig en viss del av mitt yrke, i så fall är jag inte längre legitimerad barnmorska. Det INGÅR att jag ska kunna utföra dessa arbetsuppgifter, att jag ska bemöta med respekt, empati och kunskap kring allt detta. Att vara legitimerad barnmorska är inte bara att förlösa barn, mäta magar och lyssna på fosterljud.

Jag är i livets tjänst. På alla nivåer.

Jag blir förskräckt när diskussioner om inskränkningar i aborträtten dyker upp. Och det gör det, gång på gång- i olika delar av världen och i Sverige. Det är en grundläggande mänsklig rättighet att kunna välja abort.

Mitt inlägg handlar inte om att försvara aborträtten, vilket jag gör i allra högsta grad. Jag slåss med näbbar och klor mot den som skulle försöka inskränka den lagen.

”Att vara oönskat gravid drabbar de som lever i fattigdom hårdast. De har inte råd att betala för att avsluta oönskade graviditeter eller åka utomlands för att göra abort där det är lagligt. Många ser ingen annan utväg än att göra osäkra aborter med risk för liv och hälsa” (ur Aftonbladet Debatt 140928)

Jag blir förskräckt när jag ser att det läggs fram politiska förslag om att införa en samvetsfrihet som innebär att du kan vägra att utföra vissa uppgifter som legitimerad. Innebär det också att du kan hoppa över valda delar av din utbildning? Och i så fall-är du då legitimerad?

Om man väljer att studera till barnmorska så bör man först läsa utbildningsplanen för programmet. Om det är något i den som man upplever talar mot ens ”samvete”, ja då ska man välja ett helt annat yrke.

 

Åsa Mörner

legitimerad barnmorska, som med gott samvete genomför alla de uppgifter som ingår i mitt yrke och därmed följer vår svenska lagstiftning.


Kommentarer

  1. Håller absolut med dig. Uppdrag i livets tjänst ingår allt, som du säger vi måste göra det med respekt för kvinnan/ paret/ mannen vi har framför oss.

    Monica

  2. Inte bara i en barnmorskas legitimation utan även i en sköterskas legitimation. Jobbar själv på gyn som sköterska och det är hos oss aborterna genomförs. Alla är inte barnmorskor. Kan man inte hantera aborter hör man inte hemma på en kvinnoklinik!

    Abort var ett exempel på samvetsfrihet, om jag inte fattade fel. Vad innebär det mer. Blodtransfusioner? Tänker som tex Jehovas vittne tar man inte emot blod, kan man då vägra att ge en patient blod? Hur ska en verksamhet fungera om man kan säja nej till vissa saker för man inte vill. Liksom arbetsvägran på vissa grunder.

    1. Självklart innefattar det sjuksköterskans legitimation, mycket klokt resonemang!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!