Säsongsbunden patientsäkerhet
Vårdförbundets sommarrapport 2014 visar på stora brister i bemanning inom vård och omsorg och är rent av dyster: ingen förbättring från föregående sommar överhuvudtaget.
I vårt län, Örebro, ser vi också problem, främst gällande sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor. Det finns också en viss brist gällande barnmorskor men den bristen är inte i närheten av den situation som finns i storstadsområdena Göteborg, Stockholm och Malmö. Trots det så har barnmorskor på USÖ täckt upp en brist på personal genom att gå in och arbeta på sina semestrar.
Försäkringskassan har sett en ökning i sjukfrånvaro inom yrkesgrupperna barnmorskor och sjuksköterskor och deras egen slutsats är att ”Arbetsgivare som erbjuder lagom arbetsbelastning, bekräftar sina medarbetare, ger tid för återhämtning, och hyfsat med inflytande har störst chans att ha friska medarbetare”.
Instämmer till fullo.
När sommaren närmar sig upplever många att man ”går ner i tempo” gör sig redo för att ta semester och koppla bort. Så är icke fallet inom hälso- och sjukvården. Där sliter man sig svettig och orkeslös under sommarens hektiska månader för att åtminstone försöka upprätthålla en viss patientsäkerhet, för att sedan fullkomligt stupa i en hängmatta när den första semesterdagen slutligen ramlar in. Återhämtning? Hur många dagar, veckor, månader behövs för att återhämta sig från kaos?
Legitimerade yrken har ett ansvar, ett ansvar att larma och rapportera när något kan medföra en risk för patienter och vårdtagare. Hur högt behöver vi egentligen skrika för att det ska ske en förändring?
Är patientsäkerhet säsongsbundet? Borde inte patientsäkerheten vara lika hela året?
Vårdförbundet har flera tydliga förslag om hur man ska långsiktigt motverka situationen med underbemanning, vårdskador och ett samhälle som missgynnar kvinnligt dominerade högutbildade arbeten.
- Inför akademisk specialisttjänstgöring för att tillgodose den högspecialiserade vården där högutbildad kompetens krävs. Som det ser ut nu finns inte tillräckligt många sökande till specialistutbildningarna för att ens förse dagens sjukvård med den personaltäthet den kräver. Hur ska det bli när vår befolkning ökat och blivit betydligt äldre, något vi med all säkerhet vet kommer att inträffa inom en snar framtid?
- Erbjud lön och löneutveckling som inte missgynnar högutbildade inom kvinnodominerade yrken. I dagsläget är kvinnors lön 14,1 % lägre än mäns. Vem vill plugga i tre till fem år på Universitetet men inte tjäna mer än vissa yrken med endast gymnasial utbildning?
- Inför en strukturerad yrkesintroduktion. När sommarens numera klassiska kaossituation har anlänt, är många av de anställda inom vården också nyexaminerade. De kastas in i en verksamhet med överbeläggningar och bristande patientsäkerhet, övertid och orimlig stress. Väldigt många sjuksköterskor lämnar yrket inom ett år efter att de börjat arbeta. 275 000 kr bortkastade, helt i onödan (kostnaden för att utbilda en grundutbildad sjuksköterska).
Vågar du bli sjuk i sommar? Jag kan i alla fall lova dig att alla barnmorskor, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor kommer att jobba i sitt anletes svett för att tillgodose dina medicinska behov så att du kan känna dig trygg. Frågan är vad kostnaden blir i slutänden? Kommer det att finnas några utbildade att anställa och kommer de som redan är anställda att arbeta kvar?
Åsa Holm
Leg sjuksköterska
Leg barnmorska
Styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro