Jag vill fortsätta vara stolt!

äldreJag är stolt över min utbildning och mitt yrke. Att vara anestesisjuksköterska är en del av min identitet. Jag älskar att söva och att arbeta i team på en operationssal. Jag uppskattar och är stolt över mina kollegor och deras kompetens. De är alltid professionella och engagerade, arbetar efter evidens, driver vården framåt och är otroligt kunniga. Och vi har roligt tillsammans. Som anestesisjuksköterska är mitt arbete omväxlande, självständigt, utmanade och det finns varierande möjlighet att arbeta både i Sverige och utomlands.

Räcker det för att vara nöjd med sitt arbete?
Nej, det räcker inte eftersom det finns annat som påverkar arbetet och arbetsdagen.

Det är sjuksköterskebrist i Sverige och det är för få som väljer att specialistutbilda sig. Vården urholkas sakta på kompetenta personer. Vi är helt enkelt för få! Och jag pratar jag inte om min arbetsplats utan om sjukvården i stort!

Det märks på tillgängligheten, patientsäkerheten och på arbetsmiljön.

Möjligheten att påverka arbetstider och schema är numera obefintlig. Det handlar inte om att bestämma helt över arbetstiden utan om att påverka schemat – i allafall ibland.

Det är på många ställen nästintill omöjligt att få ledighet beviljad (förutom på sommaren för det är lagstadgat). Men även sommarsemestern diskuteras flitigt – ”Vårdpersonal kan nog inte räkna med att fortsättningsvis ha sommarsemester”. Det går inte längre att bedriva ”tvåterminers sjukvård”, vården kan inte stå still sommartid! Jag är så tacksam att semesterlagen och vårt kollektivavtal  finns – annars skulle sommarsemester snart vara ett minne blott.

I Örebro läns landsting anställs alla så att de kan arbeta natt, kväll och dag.  Rena dag eller nattjänster erbjuds inte längre. Natt ingår i anställningsavtalet  för alla- oavsett om du kan, vill, eller fungerar att arbeta natt.  Har du provat att sova efter nattpass när familjen är hemma? Bara det borde enligt mig generera extra ledighet. Det går knappast att återhämta sig efter ett nattpass när huset är fullt med folk. Prova!

Beredskap införs i olika sjukvårdsverksamheter och det handlar inte om katastrofläge utan för att fixa halvplanerad verksamhet inom ramen av befintliga resurser. Ett sätt att bedriva verksamhet så billigt som möjligt utan att behöva nyanställa.

Vi är underbetalda – som så många andra kvinnodominerade yrken. Det finns mängder av personer som hävdar att ” pengar gör ingen lycklig”. Jag hävdar att pengar underlättar livet, betalar räkningar, är pensionsgrundande så enligt mig spelar lönen roll!

Jag är stolt över mitt yrke! Jag är stolt över mina kollegor. Jag gillar att arbeta i team på operationssalen. Jag vill att alla inom vården ska ha förutsättningar att utföra ett bra arbete, ha rimliga arbetsvillkor och arbeta patientsäkert. Jag vill att alla patienter ska få den bästa vården i rätt tid. Jag vill fortsättningsvis stolt kunna rekommendera mitt yrke till de som kommer efter mig.

Ann-Sofie Gustavsson
Vice ordförande avd Örebro och stolt anestesisjuksköterska

 

 

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!