Är det skillnad på att vara chef och ledare inom kvinnodominerade områden som vård och omsorg och mansdominerade verksamheter som t. ex statsbyggnad och räddningstjänst?
Svaret är ja. Det visar studier.
Aktuell forskning kring skillnaden mellan manligt och kvinnligt ledarskap presenteras i Maria Ejds bok Genusyrsel & Normuppror, sid 91 – 105.
Arbetssituationen för chefer inom vård- och omsorg beskrivs ofta som att vara klämd mellan olika krav och önskemål och i intervjuer med chefer framgår att ekonomin har viktig plats i deras uppdrag.
När den offentliga sektorn effektiviserades skapades plattare organisationer med färre chefer vilket inneburit att belastningen ibland har blivit för stor för de chefer som blev kvar. Det har visat sig att effektiviseringar och omorganisationer har lett till att man tappat kompetens, att det inte finns tid för utvecklingsarbeteoch det finns inte pengar till personalvård, handledning och utbildning mm. Inom kvinnodominerade vård- och omsorgs- verksamheter (där det oftast är kvinnliga chefer) anses platta organisationer och stora ansvarsområden nödvändiga på ett sätt som inte gäller inom mansdominerande verksamheter? Kvinnor är i allmänhet chefer över större personalgrupper jämförelsevis med manliga chefer inom mansdominerade verksamheter som t.ex. statsbyggnad och räddnings- tjänst. Jämförelsen visar att män har 18 – 20 anställda och kvinnor i snitt 55 anställda.
Det har också visat sig att chefer inom kvinnodominerade verksamheter har större personalansvar och mindre tillgång till administrativt stöd än mansdominerade områden.
Vad gäller lön så tjänar en chefer inom vård och omsorg, mindre än chefer inom mans-dominerade verksamheter. Snittlönen inom vård och omsorg är 34 00 kri månaden och inom mansdominerade områden ca 43 000kronor i månaden.
Det framgår i avsnittet i boken att det är en vanlig föreställning bland politiker och höga strategiska chefer att det går att minska resurserna och ändå upprätthålla en god kvalitet inom vård och omsorg. Alla arbetsuppgifter ska genomföras oavsett hur mycket pengar som finns. Budgeten är överordnad aktiviteterna. I mansdominerade tekniska verksamheter är det precis tvärtom. Där finns tät personlig kontakt mellan samtliga nivåer på ett avslappnat och informellt sätt vilket möjliggöromförhandlingar bådevad gäller budget och de aktiviteter som ska genomföras.
Dessa olika villkor i mansdominerade jämfört med kvinnodominerade verksamheter skapar olika förutsättningar i chefskapet. Vill ni veta mer Läs; Genusyrsel och Normuppror. Boken finns att tillgå gratis för samtliga medlemmar inom Vårdförbundet.
Birgitta Westberg, legitimerad sjuksköterska, styrelseledamot och chefscoach Vårdförbundet avd Örebro