När nattens mörker sänker sig...

… över Örebro packade vi igår våra väskor och begav oss mot Universitetssjukhuset. Målet för natten var att besöka alla nattöppna enheter.

Kl. 22:30 iklädda sjukhuskläder och reflexvästar entrade vi sjukhuset. Packningen bestod av drygt 40st påsar med dumlekolor, pennor, pennfickor och information om hälsosamma arbetstider.

Vi startade vår vandring vid röntgen och operaration. Vandringen fortsatte vidare via en för kvällen ganska lugna akutmottagning. Vi besökte sedan avdelning efter avdelning med en avstickare in till kem.lab. innan vi avslutade rundan efter att besökt 32 arbetsplatser vid 02:50.

Många av samtalen handlade om sommaren och farhågor och problem som reda idag finns. Flera avdelningar saknar sjuksköterskor på natten och vakanser finns inför sommaren som i dagsläget kommer behöva fyllas av de som redan jobbar. En återkommande diskussion var situationen kring den multisjuka äldre patienten. Att vi lever längre är väl knappast en nyhet men konsekvensen av det med mer komplicerade sjukdomstillstånd och högre vårdbehov verkar vara det. Hur länge är det etiskt att hålla en patient vid liv av rädsla för att denne ska få dö?

Vi svarade på frågor om lön och OB-ersättningar. Vad som gäller om man inte får ut sin semester eller blir beordrad att komma in och jobba. Betydelsen av medlemskapet och varför man ska vara medlem.

Natten har varit full av intryck. Allt från den lilla bebisen som ligger på barnsköterskans bröst när mamman behöver sova till den väntande gamla damen på en av akutmottagningens britsar. Röntgenavdelningens tekniska natt till analysernas mecka på laboratoriet. Allt detta som krävs för att en natt på ett sjukhus ska fungera och allt medan resten av samhället ligger och sover tungt.

Vi tackar för en givande natt och önskar alla nattugglor en fortsatt trevlig natt.

/Erik, Åsa K, Sahra och Ann-Sofie

(Vi har i avdelning Örebro tidigare under våren besökt nattarbetande medlemmar på Lindesbergs lasarett, Karlskoga lasarett och i Örebro Kommun)

Följ avdelning Örebro i sociala medier!