Arbetstid – timmar eller innehåll?
Frågan dyker upp i många sammanhang! Just idag har vi en kompetensutvecklingsdag för förtroendevalda med tema hälsosamma arbetstider – hälsosamt arbetsliv! Arbetstidens förläggning och omfattning utgör en av flera stora frågor som Vårdförbundet ständigt arbetar med.
Inför kongressen 2011 kom många motioner in där medlemmar önskade att Vårdförbundet skulle arbeta för en kortare veckoarbetstid för alla medlemmar. Vi ska försöka förklara hur förbundet ser på frågan och vår syn på arbetstidens betydelse för professionalisering och vårdmiljön. Vårdmiljö är begreppet som inrymmer såväl vår arbetsmiljö, arbetstid som patientens behandlingsmiljö.
Om frågan är om Vårdförbundet arbetar för en generell arbetstidsförkortning så är svaret nej. Det är inte det vi gör! Istället vill vi skapa individuella förutsättningar för en arbetstid som är anpassad efter dig som individ och även innehåller patientfri tid. Patientfri tid är en viktig förutsättning för kompetensutveckling på arbetstid, vårdutveckling och möjlighet att kunna vara en professionell yrkesutövare genom att du får tid för reflektion och återhämtning.
Vårdförbundets vision och patientsäkerhetslagstiftningen ser att vården måste bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet för att tillgodose patientens säkerhet. Därför måste vården vara utformad så att patientens behov står i centrum för att kunna tillgodoses på bästa möjliga sätt. Framtiden kommer att ställa nya krav på vården. Vi ser att det finns flera goda förutsättningar att uppfylla dessa krav;
- att vårdtagaren sätts i fokus,
- att multiprofessionellt teamarbete är basen för vården,
- att vården är säker,
- att kompetensutveckling och förbättringsarbete bedrivs fortlöpande, samt
- att vården är evidensbaserad
Samtliga fokus kräver att den kompetens som vi har används och används på rätt sätt. Vården måste vara utformad så att rätt kompetens används i rätt tid på rätt plats.
Som professionella yrkesutövare behövs vi i vården och vi behöver visa att vår kunskap och kompetens behövs för att patienten skall få en säker vård. Säker vård kräver också att vi är med och utvecklar ny kunskap. Men detta får inte ske till priset av vår hälsa. Idag är arbetsmiljön så tuff att detta blir ett svårt pussel. Vi anar att det delvis är därför många vill att vi skall kämpa för att få mer ledig tid i för att orka. Därför måste vi börja tänka hälsosam arbetstid. Arbetstiden måste utformas så att vi orkar och kan arbeta inom våra professioner ett helt yrkesverksamt arbetsliv.
Som professioner (sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor) tar vi ansvar för att systematisera, utveckla och förvalta vår egen kunskapsdomän! Utveckling av professionerna och akademisering kräver förändrade villkor och en rättvis värdering av vår kunskap. Genom rättvis värdering och goda villkor ser vi att nya möjligheter öppnas där vi själva kommer att kunna välja att arbeta mindre. Med rätt värdering har vi råd att anpassa vår anställning efter livets förändringar. Idag upplever vi istället att en tuff arbetsmiljö och ett kanske ännu tuffare livspusslet försöker tvinga oss att minska arbetstiden. Enligt vår mening kan vi inte strida för förändrade och förbättrade villkor i arbetslivet på vår fritid. Vi måste göra det på plats i vården.
Som de professionella yrkesutövare vi är, måste vi också agera professionellt! Detta gör att vi också måste ta ansvar för vår egen arbetssituation. Vi måste tillsammans agera för att skapa oss de villkor som krävs för att arbetstiden ska utformas på ett sätt som gör att vi får ett hållbart yrkesliv som ger oss möjlighet att ta vårt yrkesansvar. Dygnet runt, året runt!
Åsa Karlman & Erik Johansson Hjorth
Styrelseledamöter Vårdförbundet avdelning Örebro