"Vem fan vill bli filmad och upplagd på Youtube?"
I NA kunde vi för några dagar sedan läsa artikeln med samma namn som rubriken.
Där finns intressanta läsarkommentarer till den tidigare artikeln ”Därför får du filma
vårdgivare på USÖ”
Så här står det i USÖ:s riktlinjer:
”När patient söker vård på Universitetssjukhuset har denne rätt att dokumentera besöket. Att filma vid ett läkarbesök etc är i enlighet med den rättighet som patienten har som vårdtagare.”
Det innebär i dagsläget att patienter kan filma vårdpersonal hur som helst och när som helst.
Uppenbarligen har vi en lagstiftning som inte är kompatibel med dagens teknik.
Vi har en rad sociala nätverk idag som Youtube, facebook, flickr, bloggar etc. där en del människor lägger ut hela sina liv utan närmare betänkligheter.
Att filma sin egen vård idag för att använda ”för eget bruk” betyder inte längre att spara dokument i ett kassaskåp där hemma, låst med nyckel. Det betyder tyvärr att lägga ut det man har över internet, i sin smarta telefon, sin Ipad eller sin dator.
Det är en sak att som professionell yrkesutövare stå för vad man gör – en annan sak att bli filmad när man gör det.
Om det ska vara ok att filma, vilket det sannerligen skulle kunna vara i vissa lägen (tex i vårdmöten med syfte att komma ihåg vad som blev sagt, med goda intentioner), så undrar jag följande:
- Vem följer upp flödet i media eller på sociala nätverk?
- Hur anmäler jag det som läggs ut på internet? Vem ansvarar för PUL i det sammanhanget?
- Vem tar ansvar för att filmen inte hamnar i fel händer? Om tex mobilen blir stulen så vore det ett problem både för patienten och personalen! Sekretessen där..?
- Vem tar ansvar för att filmen inte används för att hänga ut mig som person?
- Vart går gränsen för arbetsvägran? Kan jag vägra att bli filmad?
- Hur skyddar man andra patienter som råkar komma med i bild? Vad händer då med sekretessen?
- Hur vet arbetsgivaren vem i personalgruppen som redan har en hotbild mot sig, till och med kanske skyddad identitet? Hur skyddar vi dom? Ska de ha en egen undantagsregel?
- Hur ser arbetsgivaren på den integritetskränkning det faktiskt är att bli filmad mot sin egen vilja- och hur tror de att arbetsmiljön påverkas i en redan otroligt stressad situation?
- Får jag ”motfilma” patienten? Vad är i så fall skillnaden? Jag skulle kunna hävda att jag vill ha en egen kopia och därför filmar själv från min synvinkel.
Några tycker att filmning ska vara tillåtet, för patientens skull.
Några tycker inte det, för personalens skull.
Missförstå mig inte!
Jag tycker att patienten ska ha rätt att dokumentera sin vård, men det finns andra sätt att göra det än att filma. Patienten ska givetvis ha makt över sin egen vård!
MITT problem är att jag inte tror att alla som filmar har ett gott syfte. Det stör mig.
I ett vårdmöte är man fler än en person där bådas rättigheter borde uppmärksammas.
Det finns en lång rad brister i vården idag, jag är medveten om det. Resurser måste tillsättas för att komma till rätta med de problem som finns, men filmning är inte rätt väg att gå. Jag är rädd att de som filmar anser sig vara felbehandlade, och risken är då att en viss person blir uthängd eller utsatt som egentligen bara är offer för ett gammalt trasigt system.
Några landsting har tagit ett stort kliv framåt och förbjudit filmning – oavsett vad den nuvarande lagen säger. Bland annat har landstinget i Östergötland alldeles nyligen skärpt sin policy och totalförbjuder all filmning inom vården.
Det är bara att hoppas att ÖLL snarast också tar sitt ansvar och förbjuder filmning av personal!