Hur kan Vårdförbundet bli bättre på att driva bemanningsbranschens frågor?

Var är vi, vad gör vi och vart vill vi med konsultbranschen? Sedan 2022 har Vårdförbundet bedrivit Utvecklingsforum för konsultbranschen. Till en början var det öppet för ett antal individer som anmält intresse för att utveckla hur Vårdförbundet arbetar med oss som jobbar i konsult- och bemanningsbranschen. Senare har det utvecklats till att vara ett öppet forum för alla som är intresserade av att veta mer och lära sig mer om branschen.  Här har det nationella avtalet från SKR diskuterats flitigt redan sedan 2022 och rättsprocesserna kring det bevakats. Farhågor, risker och vad detta mer konkret innebär har ventilerats. Vårdförbundets arbete, både centralt och lokalt gentemot regionerna, har lyfts.  

Vi har också diskuterat Vårdförbundets struktur och utmaningar i att nå oss som jobbar i konsultbranschen. Vårdförbundet består idag av 24 avdelningar och ett antal riksklubbar. Det är i de 24 avdelningarna som vi konsulter är uppdelade, ofta baserade på var bemanningsföretaget har sitt huvudkontor. I många fall, om du inte själv uppdaterat dina medlemsuppgifter, finns du kanske registrerad hos din gamla arbetsgivare i medlemssystemet. (Om det är länge sedan du loggade in – gör gärna det och uppdatera din arbetsplats och kontaktinformation). 

Strukturen med avdelningar och riksklubbar är reglerade i stadgan och utgår från geografisk tillhörighet. Det finns alltså inte riktigt någon samlad organisering av oss konsulter; vår bransch ser ju annorlunda ut.

Vi jobbar ibland lokalt, i många fall rikstäckande, med liknande uppdrag men med många olika arbetsgivare.  

Vi behöver hitta en struktur där alla vi konsulter kan grupperas gemensamt. Då hade kompetens och kunskap om branschen kunnat samlas och utnyttjas mer strukturerat. Det hade också blivit lättare att nå alla medlemmar i branschen med information och bevaka våra villkor. Vi i utvecklingsforumet och du som svarat på Vårdförbundets enkäter har bidragit till dialog, analys och kunskap, vilket har lett till förändring. Men behoven är större och för att vi ska nå hela vägen fram tror jag att vi behöver en ändring av stadgan.  

Frågan är; vad tror du behöver göras? För att skapa förändring behövs din hjälp. Behoven och lösningarna måste förmedlas av medlemmarna, alltså dig. Dina tankar måste nå de lokala avdelningarna som representerar dig och lyftas till förbundsstyrelsen. Framför allt måste våra behov nå fram till de lokala kongressombuden då de är de enda som har mandat att ändra stadgan.  

Nästa ordinarie kongress är 2026. Kanske kan vi konsulter ställa upp som kongressombud i våra olika avdelningar? Kanske kan vi samordna våra idéer och skriva motioner ihop? Men vi behöver förändring tidigare än så – vad kan vi göra redan idag som inte är kopplat till kongressen? 

Vårdförbundet bjuder in till Utvecklingsforum 28 maj kl 18:30 – 19:30. Mötet är digitalt och du anmäler dig här. Vi kommer att prata om vad Vårdförbundet arbetat med inom vår bransch den senaste tiden, men också om vad vi i branschen ser för behov framåt och hur vi bäst organiserar oss för att skapa förändring. Det vore jätteroligt om just du ville vara med och samtala om samt bidra till bättre villkor, löner och arbetsmiljö för oss konsulter. Men också till en bättre intern representation inom Vårdförbundet.   

 

Erik Johansson Hjorth
Konsult, småföretagare och specialistsjuksköterska i intensivvård
Medlem i Vårdförbundet och deltagare av Utvecklingsforum sedan starten 2022.  


Kommentarer

  1. Hej Erik! Roligt att se dig här:) Jag vill gärna bli uppdaterad via mail vad som händer
    Mvh Anette Larsson

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Konsultbranschen för dig som anställd och egen företagare

Arbetar du inom konsultbranschen i vården? Vi vet var dina villkor skiljer sig mot andra anställningsformer och vilka särskilda områden du behöver känna till för att skapa goda förutsättningar som passar dig. Vi ger dig råd och stöd även som konsult.

Läs mer här