Den svenska vårdens kvinnofälla
I en helt ny rapport från Vårdförbundet framgår det att en stor andel som arbetar i vården väljer att jobba deltid. Den största andelen som går ner till deltid gör det därför att de anser att de inte orkar arbeta heltid. Arbetsmiljön, bristen på kollegor och schemaläggningen gör att det inte går att få den återhämtning som behövs för att orka arbeta heltid enligt gällande heltidsmått. Vad är egentligen rimligt att klassas som heltidsmått när man vårdar sjuka människor, utför avancerade högteknologiska arbetsuppgifter och hanterar både sina egna, patienters och anhörigas olika känslor kopplat till både djup sorg och stor glädje?
Vi kan också ifrågasätta om man faktiskt ”väljer” att arbeta deltid. Är det ett fritt val eller något medlemmarna känner sig tvingade till? Ska det enda sättet för att klara av att arbeta som barnmorska, sjuksköterska, biomedicinsk analytiker eller röntgensjuksköterska vara att gå ner i tid?
Att arbeta deltid innebär lägre inkomst, något som inte bara påverkar din nutida ekonomi. Deltidsarbete sätter djupa spår i din framtida pension. Alltså en klassisk fälla för fortsatt samhällelig ojämställdhet.
De som arbetar inom välfärdens yrken drabbas oftare av sjukdomar såsom högt blodtryck och diabetes. Utmattning syns alltmer hos de som arbetar i välfärden. Psykisk ohälsa och stressrelaterade sjukdomar är överrepresenterat hos de som arbetar inom vården. Till detta kommer den etiska stress som många vittnar om, att inte mäkta med, över att inte hinna med, över att inte kunna ge säker vård.
Den svenska vårdens kvinnofälla.
Det är också kvinnor som fortfarande, år 2023 i Sverige, tar det allra största ansvaret över hemmet och barnen; livspusslet. Det är kvinnorna som tar ut mest föräldraledighet. Det är kvinnor som vabbar mest. Dessutom så är det kvinnor som oftast tar hand om och vårdar äldre och sjuka anhöriga.
På toppen av denna strukturella orättvisa är det också de som har de lägsta inkomsterna där deras yrken och professioner värderas lägre än yrken och arbetsuppgifter i manligt dominerade branscher. Oavsett om de jobbar heltid eller deltid så hamnar aldrig lönen på samma nivå som någon som arbetar med ekonomi eller datorer.
Och oavsett så är det något som är allvarligt fel. Något som är ruttet. Något som kräver ett paradigmskifte.
Välfärden är på väg att stressas sönder, kunde man läsa i DN i mitten av november. Rapport efter rapport radas upp med varningar om hur vården monteras ner, utarmas och försämras.
Men det finns lösningar. Och vi har dem, vi har till och med haft dem länge. Vore det inte på tiden att ni lyssnar på oss nu så att vi kan erbjuda vårdens professioner verkligt goda villkor. Som en bonus skulle vi nämligen kunna få den allra bästa vården dessutom. Det skulle gynna alla.
Värva en ny medlem!
Få 200 kr i presentkort från Sverigechecken.
Värvar du fler får du mer.
Jag vill värva / bli värvad!