Gästbloggare: Har du tagit ställning?

En ganska vanlig lördagförmiddag på jobbet. Men så ringer de från IVA och meddelar att det snart kommer prover inför en ev. donation. D.v.s prover på den tilltänkta donatorn. I det här fallet blodgruppering, BAS-test, blodstatus, koagulationsprover och diverse kemianalyser. De är de analyser vi utför här, sedan skickas det smittester till mikrobiologen US och prover för vävnadstypning, som jag utgår ifrån, skickas till Göteborg.

En anhörig och vän till någon har gått ur tiden och vill hjälpa en medmänniska även efter sin död. Det är stort.  Vi skall aldrig döma eller bedöma någon utifrån deras vilja att ställa sina organ till förfogande efter döden. MEN vi kan alla ta ställning till och meddela våra anhöriga, vänner och/eller donationsregistret om vår ståndpunkt i frågan. Det blir så mycket enklare för dem som blir kvar om vår önskan är känd.

Jag har tagit ställning och meddelat både anhöriga och donationsregistret. Har du?

//Johanna

Johanna Wärff blev klar med sin laboratorieassistentutbildning med inriktning mot klinisk kemi 1977. Hon arbetade tio år på Centrallasarettet, 1988 invigdes det nya Vrinnevisjukhuset där hon funnits sedan dess. Det personliga mötet har alltid legat Johanna varmt om hjärtat. Som i mötet med blodgivare, provtagningssituationen, att vara arbetskamrat och att ha en bra dialog med ”kunderna” (avdelningspersonalen). Men av alla jätteroliga olika arbetsuppgifter så är det transfusionsmedicinen som drar vinstlotten.

Lämna en kommentar

*