Nu tar vi på oss ledartröjan!

Enligt den NOVUS-undersökning Vårdförbundet gjorde om biomedicinska analytiker 2022 svarade 7 av 10 att de är för få biomedicinska analytiker på enheten och 6 av 10 lyckas inte rekrytera biomedicinska analytiker till vakanta tjänster. Av dem som inte lyckas rekrytera biomedicinska analytiker till vakanta tjänster svarade 48% att detta har lett till ett ökat ansvar/funktionsansvar som bland annat bestått av merarbete och ökad stress. Vi hör att det i många verksamheter har anställts ännu fler undersköterskor och biologer, men det händer också att det finns personer med andra bakgrunder, som inte nödvändigtvis är relevanta för ett kliniskt laboratorium.
Vi har en prognosticerad brist på 2500 biomedicinska analytiker fram till 2035. Detta beror både på pensionsavgångar, att biomedicinska analytiker lämnar vården för andra branscher och att vi inte lyckas utbilda tillräckligt många fram till dess – det är få som söker till utbildningen och få som tar examen. En kompetensförsörjningskris är på gång, om den inte redan är här. Så vad gör vi?
Vårt kompetensområde täcker hela den analytiska processen. Vi är den enda legitimerade professionen inom biomedicinsk laboratorievetenskap.
I samband med första mötet för Vårdförbundets nationella nätverk för förtroendevalda biomedicinska analytiker den 30–31 mars hade vi en övning vi kallade ”Kompetensmingel”. Syftet med övningen var att hitta ord och begrepp som beskriver biomedicinska analytikers kompetens. En kort och tydlig beskrivning som berättar vad biomedicinska analytiker gör. Och som vem som helst skulle kunna ta till sig och förstå. Vår övning resulterade i många relevanta ord och begrepp: analys, kvalitet, patientsäkerhet och noggrannhet. Något som däremot bara stod på en lapp var ”ledarskap”. Detta fick oss att tänka… Hur kommer det sig att inte fler lappar hade ord som ledare och ledarskap? Ser vi oss inte som ledare inom diagnostik, analys och kvalitet? Vårt kompetensområde täcker hela den analytiska processen. Vi är den enda legitimerade professionen inom biomedicinsk laboratorievetenskap. Något vi påtalar ofta – men varför har vi då svårt att beskriva oss själva som ledaren på laboratoriet?
Vi som är biomedicinska analytiker vet att vården stannar utan oss. En god arbetsmiljö, bra villkor, en reglerad specialistutbildning och bättre karriärvägar är ett sätt att behålla de som är yrkesverksamma idag samt locka nya till yrket. Men vi behöver även kliva fram som kvalitetsledaren inom biomedicinsk laboratorievetenskap, tydliggöra att det är vi som har kompetensen att säkra kvaliteten av undersökningar och analyser i förhållande till patienten och att det är vi som kan handleda och utbilda studenter och nya kollegor oavsett utbildningsbakgrund. Det är den biomedicinska analytikern som kan koordinera arbetet på laboratorierna och i omställningen mot en nära vård. Det är vi som kan ta fram ny forskning och implementera den.
I en tid där kompetensförsörjning är ett växande problem och där bristen på biomedicinska analytiker är så påtaglig att andra professioner och yrken flyttar in till labben i högre grad, då måste vi stå upp för patientsäkerheten. Samhället har gett oss sitt förtroende i och med legitimationen. Därför behöver vi ta på oss ledartröjan och ta vår plats som diagnostisk kvalitetsledare! Vår kompetens kan inte ersättas.
Anne Lindgren, biomedicinsk analytiker, förbundsombudsman Vårdförbundet
Sophia Godau, biomedicinsk analytiker, förbundsstyrelseledamot Vårdförbundet
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Bra skrivet! Jag har ett flertal ggr varit på intervju men tyvärr har tjänsterna gått till en ssk och en uska istället. Jag hade kunskap,i alla områden de sökte, men valde ändå bort mig. Jag blev så besviken och ledsen, så nu söker jag inte jobb mer där! De som anställdes kände chefen Detta är inte ok! Jag har 38 års erfarenhet. Vi måste synas mer och ge oss högre löner så vi blir kvar. Vi är ledande inom vår verksamhet.
Det låter helt galet det du beskriver!
Och tjänster där det står ”biomedicinsk analytiker eller motsvarande” kan jag bli helt galen på! Finns ju inget motsvarande, vår kompetens är unik… så skriver man aldrig när det ska anställas till exempel en läkare.
Precis så är det! Finns ingen kategori som vi kan ersättas med. Detta måste drivas vidare😊
Bra skrivet, vi behöver en fullständig omstrukturering av anställningsavtalsskrivning och utveckling av det mest förtryckta yrket inom vårdens arbetskraft
Bra skrivet!
vi behöver en fullständig omstrukturering av BMA kollektivavtal och utveckling av det mest förtryckta yrket inom vårdens arbetskraft.
Håller med dig helt!!
Mycket bra skrivet.
Vid Karolinska Institutet startar vi en helt uppdaterad version av biomedicinska analytikerprogrammet hösten 2024 där exempelvis ledarskap och kommunikation i hälso- och sjukvård ingår för att forma dagens och framtidens ledare inom diagnostik, analys och kvalitet!
Jag är så stolt över det arbetet som pågår med detta, ser verkligen fram emot den uppdaterade versionen och tror att den kommer bli jättebra!
Mycket bra med en uppdaterad utbildning på grundnivå, kommunikation och ledarskap är helt nödvändigt för den roll biomedicinska analytiker behöver ta framöver.
När sjuköterska sökes då finns det inga alternativa yrkesgrupper men gäller det biomedicinskanalytiker är det mer regel än undantag. Ser fram mot den dag när man denna annons. Sjuksköterska eller annan utbildning typ undersköterska. Är det så legitimerade yrken ska behandlas. Då vi biomedicinskanalytiker inte värda så mycket. Men har svårt att tro att vården klarar sig utan oss. Hög tid att tala vad vi gör.
Tyvärr händer detta i stor grad för sjuksköterskor också, helt oacceptabelt – precis som för biomedicinska analytiker. Vi måste sprida vad vår kompetens är så att arbetsgivare och makthavare förstår detta bättre!