Gästblogg: Vi måste sluta vara "labbråttor" och börja vara biomedicinska analytiker
”Biomedicinsk analytiker ska jag bli”, säger jag när människor frågar mig vad jag studerar till. Och mitt svar leder till förvirring. Och nej – jag ska inte bli labbråtta, sjuksköterska på ett laboratorium eller en av vitrockarna i källaren som inte syns. Jag ska bli den som tar reda på vad som fungerar och inte fungerar på insidan av din kropp, jag ska bli den som är inblandad i minst 70% av alla diagnoser som ställs inom hälso- och sjukvården och jag ska bli den som ser till att du får bästa möjliga behandling eftersom du har fått rätt diagnos. Biomedicinsk analytiker ska jag bli. Men för få vet vad det är och vad det innebär.
Jag har alltid varit medicinskt intresserad och försökt förstå hur saker och ting hänger ihop i världen. Varför kroppen och livet fungerar som det gör. Detta intresse tillsammans med mitt sinne för noggrannhet, kvalitet och förbättring ledde mig in i armarna på världens bästa yrke: biomedicinsk analytiker. Utan oss skulle man aldrig få veta vad som är fel på insidan av kroppen. Vad som finns i blodet, hur organen ser ut, vilka bakterier och virus som gömmer sig och om allting fungerar som det ska. Arbetet vi gör måste vara korrekt 100% av alla gånger, eftersom det annars kostar liv. Och det är bland annat detta, att känna att man är så viktig i andras liv och i vården, som får mig att älska detta yrke så mycket. Kärleken till förbättring, kvalitet och detektivarbete som ger rättvis och jämlik vård.
Jag har nu varit aktiv i Vårdförbundet som förtroendevald på olika sätt i mer än två år och träffat många biomedicinska analytiker, både yrkesverksamma och studenter, från hela världen. Alla de har varit medvetna om hur viktiga vi är i vårdkedjan men det är inte förrän vi organiserar oss tillsammans som vi får samhället att uppmärksamma oss.
Jag kände från första dagen när jag blev studentmedlem i Vårdförbundet att jag inte är ensam i att vilja driva mina professionsfrågor. Jag tror att vi kommer synas mer i vården, politiken och samhället om vi tillsammans vågar synas. Om man frågar en 10-åring vad en läkare eller sjuksköterska gör kan de faktiskt ge ett svar på det. Detta träffar dock inte in på mitt yrke. Hos oss är det till och med ovanligt att en kollega inom hälso- och sjukvården vet vad vi gör, hur ska då alla andra veta? Om ungdomarna aldrig märker oss eller får reda på att vi finns kommer de inte söka sig till utbildningen när de går ut gymnasiet. Och om politiker aldrig märker oss kommer det inte ske en utveckling inom vår profession.
Biomedicinska analytikers värde kommer synas när vi slutar vara labbråttan i källaren som inte presenterar sig som stolt biomedicinsk analytiker. Det kommer synas när vi slutar acceptera att samhället inte vet vilka vi är och när vi bjuder in till våra laboratorier. Det kommer synas när vi organiserar oss genom att vi ansluter oss till Vårdförbundet som har styrkan att påverka på högre nivå. Hälso- och sjukvården utvecklas och vi kommer behöva utvecklas med den. Det är därför självklart för mig att fortsätta vara en medlem i Vårdförbundet även efter min studietid och ansluta mig till en organisation i vilken jag aldrig behöver vara ensam i att påverka min och mitt yrkes framtid.
Jag bubblar av yrkesidentitet, glädje och stolthet nu när det är vår yrkesdag. En dag om året syns vi, pratar öppet om vad vi gör och visar vårt värde. Men vi måste känna och göra så alla dagar om året. Alla ska veta vilken viktig kugge i hjulet vi är. När jag alltså säger ”Biomedicinsk analytiker ska jag bli” ska alla veta vad jag menar. Kunskapen om biomedicinska analytiker behöver vara ett gemensamt mål och vår synlighet en kollektiv ansträngning. Tillsammans är vi starka.
Sophia Godau
Ordförande Vårdförbundet Student