Gästblogg: Målbild-mot stjärnorna, inte dinosaurie
Jag var på ett framtidsmöte med Vårdförbundet där deltagarna skulle förberedas för sina uppdrag som ”framtidsagenter”. Vårdförbundet ska ta ett nytt steg till en vårdpolitisk ide/ önskad framtid. Vi tittade på megatrender som påverkar utvecklingen och vi fick presenterat fyra olika scenerier som skulle hjälpa oss att se in i framtiden. Scenarierna var framtagna med hänsyn till hur olika krafter kan komma att styra och påverka. Hur ser vården i Sverige ut 2025? Vi utforskade och diskuterade. Då hörde jag en kollega återigen yttra profetian om att vi biomedicinska analytiker kommer att dö ut som yrkeskår. Jag blir ledsen och upprörd, för ju mer vi skapar målbilden av att vi dör ut, ju närmare kommer vi den.
Jag är stolt och lycklig över mitt val av yrke sedan många, många år tillbaka. Biomedicinska analytiker har alla möjligheter till ett utvecklande, spännande, intressant, krävande, kunskapsberoende och häftigt arbete även i framtiden. Jag ser mitt yrke i alla fyra scenerierna.
Jag blir så glad och får en härlig känsla i hjärtat när jag ser en bild eller läser artiklar om mitt yrke. Jag träffar så många kollegor som har samma känsla som jag och vi arbetar i olika delar för att stärka yrkesrollen, till exempel IBL:s stora event, Diagnostikforum i oktober, där vi träffas och lyssnar på nyheter inom vårt yrke och Vårdförbundets idé om akademisk specialisttjänstgöring, (AST) diskuteras och lobbas för på många platser. Den kommer att leda till flera olika specialistutbildningar för oss i nya inriktningar utifrån att vi är generalister i vår grundutbildning.
Jag har fackligt uppdrag i Vårdförbundet och har hittat vägar för att få inflytande på arbetsgivarens beslut på olika nivåer. Allt för att visa på att biomedicinsk laboratorievetenskap är kunskap som är nödvändig för utvecklingen av vården. Jag sitter också i IBL:s valberedning för att motverka bilden av att vi är förlorare och dör ut. IBL ska vara en stark och utåtriktad organisation vars ställningstagande efterfrågas i beslut om professionen eller utbildningarna.
Jag är nu invald i Vårdförbundets förbundsstyrelse och det är fantastiskt att få arbeta med stora övergripande frågor för Vårdförbundets medlemmar. Jag kommer att arbeta med att det alltid finns en biomedicinsk analytikers syn i alla beslut som vi fattar i förbundsstyrelsen. Jag sitter i den internationella kommittén för biomedicinska analytiker som är en grupp där IBL och Vårdförbundet träffas för att göra gemensamt internationellt arbete. Allt för att vi ska hålla samma kurs på utvecklingen för oss biomedicinska analytiker i professionsutvecklingen. Jag kommer att ha möjligheten att få arbete med internationella frågor och åker därmed på kongresser för att visa på hur vi arbetar i Sverige och få till oss hur det är i andra länder.
Jag ser att vi tillsammans arbetar för att komma närmare bilden av oss som diagnostisk partner där vi är efterfrågade i vården för våra kunskaper. Vi kommer att finnas på vårdcentraler, vårdavdelningar och akutmottagningar. Där arbetar vi i teamet runt patienten. I en personcentrerad vård där patienter och vårdpersonal tillsammans hittar den bästa för patienten vägen till hälsa.
Men tänk på att arbeta efter målbilden framtiden är vår, för då hamnar vi i trädtopparna vilket är väldigt nära himlen. Och stjärnorna.
Susi Nilsson
Leg biomedicinsk analytiker
Förbundsledamot i Vårdförbundet
vice ordförande i avdelning Skåne