IBL:s nya styrelse
Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, IBL, är biomedicinska analytikers yrkesorganisation som ni säkert vet. IBL:s årsmöte hölls för ett par veckor sedan och förutom att det skedde ett ordförandebyte, så fick styrelsen flera nya ledamöter. I samband med årsmötet beslutades det att IBL numera tillåter sektioner inom sin organisation och första sektionen bildades samma kväll, nämligen Riksföreningen för klinisk kemi och transfusionsmedicin som numera kallas ”sektionen” inom samma specialområde.
IBL:s styrelse har numera denna konstellation:
Ordförande Agneta Colliander (fyllnadsval 1 år)
Vice ordförande Maysae Quttineh (fyllnadsval 1 år)
Senior ordförande Ewa Grodzinsky
Ledamöter
Monica Fröjd
Kristina Loven
Ann-Sofie Källberg
Inga-Lill Sparr
Caroline Landhage (fyllnadsval 1 år)
Anne Berndt (fyllnadsval 1 år)
Om du vill läsa mer om IBL kan du besöka webbsidan www.ibl-inst.se eller gå med i Facebookgruppen Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap. På båda dessa sajter kan du läsa om traineestipendiet i Japan som du som IBL-medlem kan söka just nu. Deadline för ansökan är 1 juni.
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Hej,
Jag tog precis examen från Biomedicinska analytikerprogrammet =). Jag har länge läst denna blogg och tycker den ger bra och intressant information och ibland även fakta =).
Jag har en fundering som jag länge gått och tänkt på. Vad gynnar egentligen en Biomedicinsk analytiker mest, gällande yrkesmässig erfarenhet långsiktigt. Jag har läst infon om dig och ser att du arbetat både inom forskning och kliniskt laboratorium. Vad gynnar egentligen en BMA mest, att arbeta inom forskning eller ett klinisk laboratorium? Arbete på ett klinisk laboratorium ”känns” mer vanligt, kan det vara så att just den erfarenheten i längden gynnar en BMA mest? Stämmer detta eller har du andra tankar och åsikter om detta?
Jag har nämligen blivit erbjuden två arbeten, en tillsvidare anställning på ett klinisk laboratorium (klinisk patologi) och ett två års kontrakt på ett forskningslab. (en del arbete med projekt och en del arbete med proteinrening) med möjlighet till tillsvidare anställning efter dessa två år, dock har jag ingen aning om vad jag ska välja då jag är helt nyutbildad och egentligen inte har så jätte stor koll på vad som gynnar mig mest i framtiden.
Hoppas du kan dela med dig av dina egna åsikter och erfarenheter =),
Tack =)
Hej Daisy,
Grattis till din examen och grattis till att du har två anställningar att välja emellan. Då, när jag blev klar, fanns i princip inga fasta tjänster, utan jag var glad att jag kunde ta mig fram på vikariat under de första åren. Och studera till cytodiagnostiker.
Det var en intressant fråga du ställer om vad som gagnar en biomedicinsk analytiker karriärmässigt i ett långsiktigt perspektiv. Jag har funderat och kommer fram till att jag nog inte kan ge dig ett svar, jag kan bara se på det ur mitt perspektiv, baserat på mina åsikter och erfarenheter. Och det är ju det du frågar efter.
Om jag var ny i yrket och hade de erfarenheter jag har idag, så skulle jag gå efter mina intresseområden; vad har jag funnit mest intressant/roligt/utmanande under utbildningen och på VFU:n. Jag skulle försöka få arbetslivserfarenhet från dessa, låt säga 2-4, områden under mina första yrkesverksamma år för att kunna sedan välja hur jag skulle vilja fördjupa min kunskap. När man är ny på en arbetsplats, speciellt en som man inte har så stor erfarenhet av, så blir man väldigt fokuserad på detaljerna (Hur gör jag detta? Gör jag rätt? Vad betyder nu det ena eller det andra?), det tar tid att börja se helheten, sammanhanget, det som är en förutsättning för att jag ska bli riktigt bra. Jag behöver också erfarenhet när jag ska göra felsökning, rimlighetsbedömningar, kvalitetssäkring, det som innebär att jag får specialkunskap och kan garantera patientsäkerheten fullt ut. Som ny i yrket kan jag få en falsk känsla av att jag kan jobbet väldigt snart för att jag kan genomföra det rent tekniskt.
Forskning eller kliniskt laboratorium då? Jag vet att forskning många gånger låter väldigt spännande och säkert kan det vara det också. Min erfarenhet är ändå att forskning är bra mycket mer enformigt än kliniskt arbete någonsin var, trots att projekten jag arbetade med var just spännande. Du har ett val nu mellan dessa områden och mitt råd är att du följer ditt intresse. Som arbetsmarknaden nu ser ut så kommer du att ha möjlighet att prova på båda områdena innan du börjar fördjupa, specialisera dig. Om allt går som det ska kommer det att finnas specialistutbildningar för biomedicinska analytiker framöver som kommer att ge möjlighet till ytterligare karriär- och löneutveckling.
Något du kan ha i åtanke, som väl inte påverkar ditt beslut, är att som biomedicinsk analytiker har du din legitimation som en symbol för att samhället prövat dig och gett dig uppdraget att arbeta med kliniska prover, för patientsäkerhetens skull. Och den tanken är rätt häftig tycker jag.
Så, lycka till i dina val. Hör gärna av dig om hur du väljer. Och kika in här igen utifall du får några ytterligare svar.
/Anne
Hej Daisy!
Det är svårt att rekommendera dej endera riktning. Jag kan bara utgå från mitt eget yrkesliv. Jag började på klinisk bakteriologi på Södersjukhuset i Stockholm och tänkte att jag skulle stanna ett år innan jag skulle börja forska, men det var väldigt stimulerade att arbeta kliniskt och jag hade flera olika befattningar på labbet genom åren, blev kvar där i 16 år! Sedan har jag utifrån vad jag lärde mej där jobbat som biomedicinsk analytiker inom olika fält, patientnära analysverksamhet med utbildning och kvalitetsarbete, sedan fackligt (det som Anne Berndt gör nu!) sedan med EQA på Equalis och nu arbetar jag med standardisering inom hälso- och sjukvård på SIS. Det är ett fantastiskt yrke vi har och som jag ser det blir det var du själv gör det till!
Jag har fått uppleva så mycket tack vare mitt yrkesval och önskar dej en fantastisk framtid som biomedicinsk analytiker, vad du än jobbar med! Lycka till!
Lena