Gästbloggare: Biomedicinsk analytiker på jobbresa i Asien

Jag gör just nu min i tid längsta tjänsteresa ensam! Jag har deltagit i ett ISO-möte i Bangkok förra veckan, som handlade om olika analysmetoder för att försäkra sig om att kosmetika som produceras inte innehåller hälsovådliga ämnen, allegener, felaktiga mängder av vatten eller hur SPF- faktorn i olika produkter verkligen fungerar. Varför var jag där kan man ju undra?

Jag arbetar som projektledare på SIS (Swedish Standards Institute) på verksamhetsområdet för hälso- och sjukvård. Mina ansvarsområden är olika tekniska kommittéer som tex Laboratoriemedicin, Hälsoinformatik, Hälsoriskbedömning av kemikalier och så Kosmetik samt analysmetoder för allergener http://www.sis.se/matematik-naturvetenskap/mikrobiologi/sis-tk-495 . Varje teknisk kommitté är medlem i de internationella spegelkommittéerna inom CEN (Europa) och ISO (globalt).

För att kunna påverka de internationella standarderna som styr och stöder patienter och konsumenter är en mängd svenska företag, myndigheter, vården och professionsföreningar medlemmar inom våra tekniska kommittéer på SIS. Hör gärna av er om ni har frågor!

Tillbaka till Asien…..

ISO/TC217 Cosmetics, var ett intressant möte att vara med på. Man har kanske inte kommit lika långt med att styra upp standardiserade metoder för dessa undersökningar som vi har inom den kliniska laboratoriemedicinen. Jag frågade bland annat hur de lärde upp de som skulle göra de olika analyserna i sk Ring Trials. Det sa nämligen att alla ”labtechnicans” gör på sitt eget sätt! Kändes litet som det var på lab när jag började jobba för 100 år sedan… Man förstod inte riktigt när jag föreslog att göra en gemensam genomgång med alla inblandade ”labtechnicans”och metoden som ska användas, innan studien började. Kan det vara svårare när det är stora kosmetikaföretag med jättevinster som ska samverka, som texL’Oréal, som var ganska dominerande på mötet?

Lena_Morgan_bloggDet mest frustrerande men kanske inte förvånande, var när den franska Convenern (ordföranden för den arbetsgruppen inom ISO/TC217 ) Professor Bonnet kom fram till mej i en fikapaus och frågade om diskussionerna var för svåra för mej!! Jag tappade hakan och kände mej som tidigt i min karriär när en del äldre manliga läkare kunde behandla en på liknande sätt även i Sverige…  Jag är övertygad om att han aldrig skulle gå fram till en 50+ man och fråga samma sak!

I går var jag med om en annan genderfråga men på ett annat sätt. Just nu är jag några dagar i Kuala Lumpur på väg till ISO/TC212 Laboratoriemedicin i Singapore. Jag var till Kuala Lumpurs teletorn Menara, för att kolla utsikten. En av de kvinnliga hissförarna frågade om jag reser ensam och jag sa att jag gör det. ”Amazing, for a woman to do that!” sa hon då….

Vi har mycket att jobba med!

Nu ska jag fortsätta förbereda de två presentationerna på nya internationella standarder som den svenska tekniska kommittén TK 331 Laboratoriemedicin ska presentera i Singapore. I Singapore ansluter Ewa Larsson, Laboratoriesamverkan inom Uppsala-Örebroregionen,som är ordförande i den svenska TK:n, hon kommer att vara Head of Delegation för Sverige och Kerstin Nordlöf från Klinisk kemi på Skellefteå lasarett.

Ska bli intressant att se hur våra förslag tas emot på den globala arenan!

//Lena Morgan, legitimerad biomedicinsk analytiker, projektledare på SIS (Standardiseringsinstitutet)