Gästbloggare: Bio-vadå?
Ja, den reaktionen har väl de flesta som jobbar som Biomedicinska analytiker fått när frågan om yrke kommer upp. Det är få som vet vad en Biomedicinsk analytiker gör. Och ännu färre som vet hur brett vårt arbetsfält är!
Jag jobbar på Klinisk Fysiologi och Nuklearmedicin, vilket gör det hela än mer otydligt och tungvrickaraktigt. ”Bianca Bugge, legitimerad Biomedicinsk analytiker på avdelningen för Klinisk Fysiologi och Nuklearmedicin”. Nä, så brukar jag inte presentera mig för mina patienter.
När man väl är inne på undersökningsrummet finns det ofta tid för lite småprat, och då kommer frågan: ” Är du sjuksköterska eller läkare?”. När jag då berättar är den vanligaste följdfrågan: ”Är du sjuksköterska i botten då?”. När man nämner att Biomedicinsk analytiker är ett eget yrke med egen legitimation blir de flesta förvånade.
Ofta är det samma sak i kontakten med övrig vårdpersonal. Många blir förvånade när de inser att vi utför undersökningar på patienter, när de hör Biomedicinsk analytiker tänker de på laboratoriemedicin. Andra blir förvånade när de inser att en Biomedicinsk analytiker har en 3-årig naturvetenskaplig högskoleutbildning och ett stort eget ansvar.
I media är det inte mycket bättre. För vem minns inte ”SJUKSKÖTERSKEstrejken”. Att Biomedicinsk analytiker också strejkade föll visst bort någonstans. Just nu är vården väldigt mycket i fokus inom olika massmedia. Men ingenstans hör man om Biomedicinsk analytiker.
Många Biomedicinsk analytiker ger upp. De jobbar vidare i det dolda. Andra vill göra uppror, söka sig vidare. Många byter fackförbund, kanske kan det hjälpa? Jag tror inte det, Vårdförbundet är ett starkt förbund. Men det är viktiga frågor!
Biomedicinska analytiker måste få känna att det även jobbas med just deras frågor inom förbundet. Som frågan om att synliggöra yrket. En annan viktig fråga är hur man skapar vägar att vidareutbilda sig. Biomedicinsk analytiker runt om i landet sitter på massor med specialistkunskap, men eftersom det inte finns någon specialistutbildning på pappret kan det inte heller visa sig i lönekuvertet. Och det är ett stort problem när det gäller att få studenter att vilja utbilda sig till Biomedicinsk analytiker. För vem vill utbilda sig till något som ingen känner till, med dålig lön och få och otydliga möjligheter till karriär.
Jag skulle vilja lyfta fram allt det som är så bra med yrket! Att ingen dag är den andra lik på jobbet. Att få jobba med högteknologisk, avancerad utrustning med stort eget ansvar. Att få möjlighet att vidareutbilda sig, varje dag, på den egna arbetsplatsen. Att få åka på utbildningar där olika professioner samlas och utbyter erfarenheter kring just det specialområde man är intresserad av.
Biomedicinsk analytiker är ett framtidsyrke, det gäller bara att få fram det budskapet. Att synliggöra vår profession. Att, trots att det är lite tungrott, presentera sig som ”Bianca, Biomedicinsk analytiker”.
/Bianca
Bianca Bugge
Leg. Biomedicinsk analytiker
Klinisk Fysiologi/Nuklearmedicin
Uddevalla Sjukhus
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Hej!
Jag tror jag har tänkt söka biomedicinsk analytiker, klinisk fysiologi till hösten.
Varje gång någon frågar vad jag ska göra i höst får jag samma svar som ni färdigutbildade tydligen också får: ”bio… vad?” det var intressant att höra att det inte bara är de musikerkretsar jag rör mig i som inte har hört talas om yrket.
Jag undrar en sak, är det ett omväxlande arbete?
Jag blir så himla rastlös när det blir för mycket upprepningar hela dagen. Jag tänker att det borde vara ett intressant jobb och att man får större chans att möta människor om man väljer klinisk fysiologi-inriktningen än om man väljer lab.inriktning.
Stämmer detta?
Skulle ni rekommendera mig som väldigt nyfiken person som gillar att fixa med allehanda prylar och att hjälpa andra så gott jag kan att söka BMA, klinisk fysiologi?
/Nicole
Hej Nicole,
Det finns alltid många perspektiv på alla val man gör och självklart också på det yrkesval man gör. Jag har jobbat inom histopatologi och cytologi, bland annat som cytodiagnostiker. Som cytodiagnostiker granskar man cellprover i mikroskop, ett jobb som kan tyckas enahanda, men det var inte ett prov som var det andra likt. Och litet så är det, ju mer du vet och kan om något, desto tydligare blir ”variationerna”.
Jag har bett några yrkeskollegor inom klinisk fysiologi gå in och lämna svar till din kommentar.
Om du vill kan du kika i kommentarsfältet till ett annat inlägg och se vad andra biomedicinska analytiker tänker om sitt yrkesval: https://vardforbundetbloggen.se/biomedicinskaanalytikerbloggen/2013/04/22/snabbtitt-pa-antalet-sokande/
Anne,
Så är det ju förstås, man hittar variation i det lilla allteftersom man lär sig mer. Det tänkte jag inte på!
Tack för ett vänligt och hjälpsamt svar!
Hej Nicole!
Jag är biomedicinsk analytiker med klinisk fysiologisk inriktning och mitt svar på din fråga är ”ja”. Det är ett omväxlande yrke. Dels precis som Anne skrev, alla undersökningar är unika, pga patienten, dels pga möjligheten att fördjupa kunskapen kring olika undersökningsmetoder men också att det finns så många olika undersökningsmetoder inom klinisk fysiologi. Min personliga erfarenhet är att på ett mindre sjukhus (jag har arbetat på Diagnostiskt Centrum i Kalmar) är möjligheten att ”bredda” sig större än på större sjukhus där en blir mer specialiserad på färre undersökningar.
Jag och mina kollegor kan varmt rekommendera yrket, ingen av oss har ångrat yrkesvalet. Hör gärna av dig vid frågor! 🙂
Michelle Dobos Sandell 070-216 23 96
Tack Michelle för ett bra svar!
Skönt för mig att höra att ni är nöjda med era val.
/Nicole