Hur mycket lön ska en barnmorska ha egentligen?

Vad tycker du är rimlig lön för en barnmorska? Efter 4,5 års universitetsutbildning, dubbla yrkeslegitimationer och ansvar för graviditet, förlossning, oönskade graviditeter, preventivmedelsförskrivning, rådgivning kring klimakterium, sex och samlevnad, provtagning av sexuellt överförbara infektioner och cellförändringar…ja, listan kan göras betydligt längre än så. Hur mycket ska en barnmorska tjäna? Är 95 000kr ok?

Jo det är sant. Om du arbetar för ett bemanningsbolag och tjänstgör i Region Västernorrland nu i sommar så får du inte bara 95 000 kr i månadslön. Du får också betalt boende och fria resor som grädde på moset.
Vad finns det då att klaga på kanske du undrar?

Vad tror du att de barnmorskor som får fast anställning får i lön? Ca en tredjedel av vad en inhyrd, tillfällig barnmorska får i lön! Är det konstigt att det inte utbildas tillräckligt många? Är det konstigt att det inte går att rekrytera till fasta anställningar? Är det konstigt att folk säger upp sig? 

Vem vill arbeta åt en arbetsgivare som hävdar att de inte har råd att ge sina anställda en schysst lön och en rimlig löneutveckling när denne samtidigt hyr in samma personalkategori för hutlösa summor pengar. För det kostar inte 95 000kr i månaden per inhyrd barnmorska. Det är lönen som barnmorskan får. Bemanningsbolaget ska såklart få sin del av kakan också. Det är sanslösa summor av skattemedel vi talar om…

Om du har funderat på vad vår avtalsrörelse, den som pågår i brinnande nuet, egentligen handlar om så har du ett av många svar i den här texten. Visst finns det pengar. Det handlar bara om att omfördela.

Åsa Mörner
Leg barnmorska
Förbundsstyrelseledamot Vårdförbundet

#enbarnmorskaunderlivet

Vill du veta mer om vad som pågår just nu i vår avtalsrörelse? Följ Avtalsbloggen för att få regelbundna uppdateringar!


Kommentarer

  1. Jag vill få mer pengar i lön arbetat som barnmorska sen 200106. Snart 18 år jag arb just nu treskift inom förlossningsvården och har en månadslön på 34700kr.
    Har en gedigen erfarenhet från både Mvc , gynmottagning , abortverksamhet och nu även förlossning och bb vård.
    Jag ställer upp och byter turer är med i olika grupper mm på arbetsplatsen. Jag gillar mitt jobb och vill inte byta men jag vill gärna ha en sjyst löne utveckling.

    1. Tack för din kommentar!
      Ja det är alldeles förskräckligt dålig löneutveckling. Både förnedrande och på samma gång samhällsfarligt. Tänk om vi alla skulle arbeta för bemanning, bara för att få bättre villkor? Vad skulle hända med vårt samhälle då?
      Vi fortsätter kämpa för bättre villkor och hoppas att våra politiker förstår hur avgörande årets avtalsförhandlingar faktiskt är.
      Önskar dig en fin Påskhelg
      / Åsa

  2. Jag har alltid sagt att man kan inte styra en verksamhet med låg lön, en arbetsmiljö utan t.ex. möjlighet till återhämtning och liten möjlighet att själv få vara med att styra sitt jobb. Om man gör det kommer man alltid att skörda höga kostnader för sjukskrivningar och rekryteringar, man kommer att skörda vantrivsel och till syvende och sidst dålig ekonomi. Det är precis så regionerna idag leder sin verksamhet. Detta går naturligtvis också ut över oss patienter och anhöriga. Att säga något annat från arbetsledningen är trams. Snart är det semestertid och då kommer vi att få höra: ”Vi måste spara in 4 barnmorskor på denna kliniken, men det ska inte gå ut över patienterna.” Trams och inte bara ett hån mot barnmorskorna utan även mot oss patienter och närstående. Kämpa på! Ni har de mångas stöd!
    Hans-Inge Persson, närståenderepresentant, föreläsare, författare till böcker med sin grund i den personcentrerade vården.

    1. Tack för din kommentar och för att du läser bloggen! Det du skriver låter självklart i mina öron. Märkligt att det inte gör det i våra beslutsfattares öron. Vi kämpar på! Tack för ditt stöd!
      / Åsa Mörner

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!