Det finns inte ens en vedertagen definition på "kvinnohälsa"
Det är svårt att orientera sig i vårddjungeln som patient. Särskilt eftersom det brister i kunskaps- och utvecklingsnivå hos hälso- och sjukvårdspersonal. Det finns inte ens en vedertagen definition på ”kvinnohälsa”….
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har i den delredovisning som nu överlämnas till regeringen beskrivit hur de planerar att ta sig an uppdraget att följa upp satsningen på förlossningsvård och kvinnors hälsa, och att analysera utvecklingen på området flickors och kvinnors hälsa.
Har satsningen bidragit till att förlossningsvården har utvecklats och anpassats till vårdbehovet? Finns det områden där den medicinska kvaliteten och riktlinjer behöver utvecklas? Slutredovisningen ska presenteras i maj 2026.
Visst kan det tyckas komplext att få bukt med en ingrodd och förlegad syn på vilken vård vi ska erbjuda inom området kvinnohälsa (vad nu det är?)
Men är det verkligen det?
En första insats måste ändå vara att tillgodose att den vårdsökande möter en profession som är utbildad och specialist på det område hen behöver vård för.
- Erbjud barnmorskor attraktiva villkor så det går att rekrytera och behålla barnmorskor i verksamheterna.
I nuläget har var fjärde barnmorska lämnat yrket. Det är inget annat en en skandal att sådant kan ske, något som skulle behöva en egen kriskommission. - Upphör med kompetensväxling!
Det är både ett hån mot professionen, patienten och patientsäkerheten att någon som inte har rätt utbildning ska vårda, erbjuda rådgivning och stötta när rätt kompetens för det faktiskt saknas. - Inför en reglerad specialistutbildning för barnmorskor.
Detta ger möjlighet till spetskompetens och verklig högspecialiserad vård med god patientsäkerhet. Det ger också barnmorskor en utvecklingspotential, karriärvägar och nytändning i yrkeslivet
Ingen vedertagen definition på kvinnohälsa? Det kan vi ändra på! Och säkerställa en jämlik, jämställd och tillgänglig vård! Nu!
Boka din lönecoachning!
Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!