Hylla den mogna och erfarna! Hylla klimakteriet!

Klimakteriekossa, eller varför inte klimakteriekärring?

Eller bara tant helt enkelt. Det finns mycket man kan kalla den som kommit in i klimakteriet. Något som är en gemensam nämnare är att det förknippas med något negativt. Och visst, hysteriska svettningar som kommer när som helst dag som natt, rubbad sömn och torra slemhinnor är ju sällan något som man känner för att fira.

Men orsaken till det handlar faktiskt delvis om brist på rätt vård. Och det skulle barnmorskor kunna förändra!

Kvinnohälsa har under historiens lopp ignorerats och förnekats, oavsett om det handlat om barnafödande, tillgång till en trygg och säker abort, att få  rätt diagnos och behandling vid exempelvis endometrios eller råd och behandling vid hormonella svängningar i klimakteriet. Visst har det hänt en hel del under modern tid, men många strider kvarstår innan kvinnorelaterade, både normaltillstånd och avvikande tillstånd, tas på allvar. Nyligen avslöjades i DN om hur kvinnor utsatts för fasansfulla, helt ovetenskapliga ingrepp. Och det är inte 1800-talet vi pratar om. Det är nutid.

För många förknippas klimakteriet med starten på en brant utfärdsbacke. En period då fertiliteten upphör, då äggen sinar, kroppen börjar packa ihop och besvär efter besvär radar upp sig. Men så ska det inte behöva kännas!

Klimakteriet är en naturlig fas i livet, en period då vi ska hylla den mogna och erfarna! Men istället har vi skapat ett samhälle som enbart sätter ungdomens lyster i fokus och som till stor del ignorerar de besvär som den hormonella omställningen under klimakteriet kan innebära. Synen på kvinnohälsa är fortfarande under all kritik och kanske lever den ovetenskapliga skrämselpropagandan från 80-talet om östrogen kvar. Vi vet att hormonell behandling under klimakteriet kan bidra till en väsentligt förbättrad hälsa. Men trots det så är förskrivningen av hormoner låg och det finns stora skillnader mellan den privata vården som den med god ekonomi har möjlighet att ta del av, och den offentligt finansierade vården. Vissa regioner har satsat en del på att starta klimakteriemottagningar, men de flesta har det inte. Istället bollas kvinnor runt, hänvisas hit och dit pga överbelastade gynmottagningar och en alltför ofta ointresserad primärvård.

Vi har så många delar som kan förbättras, som både skulle kunna leda till en bättre folkhälsa och en dräglig tillvaro för den som mår skit under klimakteriet. Nu är det dags att sätta den livserfarna i fokus! Vi behöver en jämlik och tillgänglig klimakterievård!

Genom barnmorskans kompetens skulle vi kunna förändra tillvaron för alla de som söker stöd och råd under klimakteriet. Tänk dig en barnmorskeledd klimakteriemottagning med tillgänglighet oavsett var du bor i landet och oavsett vem du är och vilken ekonomi du har. En mottagning där du möter en specialistutbildad barnmorska med kunskap om just den period i livet som du befinner dig i. Här kan du få rådgivning och stöd, tips och behandling som är baserad på forskning och evidens. Den specialistutbildade barnmorskan kan också förskriva de preparat som kanske behövs för just dina symtom och besvär. Även andra råd utöver förskrivning av östrogen kan ha god effekt! Här kan du också prata om relationer och sexliv under klimakteriet.  Barnmorskan du möter är påläst och genuint intresserad av Dig och har haft goda möjligheter att forska inom just klimakteriet och kvinnohälsa.

Barnmorskor kan förbättra hälsan hos den som befinner sig i klimakteriet. Men synen på klimakteriet och den som befinner sig i det, måste vi alla bidra till att förändra. Faktum är att det också påverkar det fysiska måendet. En negativ bild av klimakteriet och åldrande kan förstärka de fysiska symtom som kan upplevas under klimakteriet och bidra till ökad nedstämdhet och depression.

Nu är det dags att hylla alla som är i klimakteriet! Både i dag och i morgon! Att vara mogen och erfaren är något positivt!

 

 

 

 

Här kan du läsa om Vårdförbundets vision för barnmorskor

 

 

Boka din lönecoachning!

Nu är äntligen vår digitala lönecoachning i gång igen efter sommaren. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!