En yrkestitel som inte säger ens hälften om vad yrket innebär

Barnmorska. En yrkestitel som egentligen inte säger ens hälften om vad kunskapen och kompetensen innebär. Visst arbetar vi med barn, delvis i alla fall. Vi övervakar livet som växer, är med och möter när det nyfödda barnet tar sitt första andetag och stöttar vid livets start. Det är också det som många associerar yrket barnmorska med. Förlossning, barnafödande, nyfödda.

Men det säger som sagt bara en bråkdel om barnmorskeprofessionen. Barnmorskor jobbar med sexuell, perinatal och reproduktiv hälsa genom hela livscykeln. Vi bistår den födande, tar emot det nya lilla livet, något som oftast är förknippat med en obegriplig smärta men också med en obeskrivlig lycka. Men vi finns också där genom svåra stunder. Förlusten av en graviditet eller när man mister ett barn. Genom cancerbehandlingar, svåra smärttillstånd såsom endometrios och när en graviditet ska avslutas. Också i det mer vardagliga men ändå så otroligt viktiga som preventivmedelsrådgivning, ett klamydiatest eller ett gynekologiskt cellprov.

Vi möter den som identifierar sig som flicka och kvinna och vi möter dig som är trans eller ickebinär. Oavsett vem du är och vilka dina behov är så ska vi som barnmorskor få dig att känna dig trygg, lyssnad på och kunna erbjuda rätt stöd och vård.  Din religion, hudfärg eller kulturella bakgrund ska inte påverka den vård du får på ett negativt sätt. Vi barnmorskor ska kunna utgå från dina behov. En personcentrerad vård

Tyvärr ser inte verkligheten ut så. Vi har små möjligheter att arbeta personcentrerat och vi vet också att det finns rasistiska strukturer i vården som bromsar möjligheten att få en god sexuell och reproduktiv vård. Vården är till stor del låst i gamla strukturer där alla förs in i mallar, riktlinjer och strikta tidsramar.

Det vill vi förändra. Vi vill också skapa en större insikt i den breda kunskapsnivå en barnmorska har samt vilken inverkan barnmorskors arbete har för folkhälsan. Och potential för en betydligt större inverkan finns dessutom, en möjlighet att kunna erbjuda en bättre, mer jämlik vård.  Om vi fick rätt förutsättningar för att jobba personcentrerat, på riktigt. Och om vi fick möjlighet att specialistutbilda oss. För även om den kompetens som vi har idag är stor, med en grundlagd kunskapsnivå i vår sjuksköterskelegitimation, så har vården redan utvecklats i en snabb takt som kräver en högre kunskap. Genom reglerade specialistutbildningar skulle vi kunna inrikta oss på olika områden inom sexuell, perinatal och reproduktiv hälsa, såsom exempelvis klimakteriet, prekonceptionell hälsa eller abortvård. I dessa specialistutbildningar så ska såklart en utökad förskrivningsrätt ingå.

Då skulle vi kunna skapa möjligheter till en klinisk karriär och underlätta för mer forskning inom kvinnohälsa, något som troligtvis skulle få fler barnmorskor att stanna kvar i verksamheterna. Dessutom skulle vi kunna erbjuda en betydligt mer tillgänglig och högspecialiserad vård för de som behöver rätt vård och behandling inom sexuell och reproduktiv hälsa men som idag har små möjligheter att få det.

 

Barnmorskor bidrar idag med så otroligt mycket. Tänk att det finns potential för ännu mer. En framtid som verkligen vore något att se fram emot.

Idag hyllar vi alla fantastiska barnmorskor. Men egentligen så borde väl alla dagar vara barnmorskors dag?

 

Läs gärna vår vision för barnmorskor och se tillhörande film. Du hittar den här


Kommentarer

  1. Ja. Jobbar i Danmark just nu där dom har tre vårdnivåer medans Sverige har en. Tror det ger mer utrymme för personcentrerad vård.
    Födegangen, födeklinik å offentliga hemfödslar.
    Tänk vad fantastiskt det vore om nordens länder kunde samarbeta mer.

    1. Instämmer! Vi måste ju kolla på goda exempel där man arbetar annorlunda och får bra resultat. Vad intressant att du jobbar i Danmark, kul att få se hur det funkar där.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Boka din lönecoachning!

Nu är vår digitala lönecoachning i gång. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!