Som förtroendevald barnmorska och som ett yrkesförbund för barnmorskor som driver fackliga frågor, så kan det ibland kännas och säkerligen ses utifrån, som att vi mest klagar på allt som är fel i svensk kvinnovård. Men den allra största delen av det arbete vi gör handlar om att arbeta med att förbättra och att försöka driva frågor och ärenden som ska leda till förbättringar. Både för barnmorskeprofessionen och för den som söker vård, hälsoinformation och stöd av en barnmorska.

Men vi är ofta synliga i media när vi uppmärksammar brister. Eller faktiskt; påtalar det som behöver bli bättre. Vi vet nämligen att det kan bli så mycket bättre. Och det som är så fantastiskt, mitt i en kaosartad kvinnovård som drabbas av vårdskador, utarmade arbetsplatser och ovärdig vård, är att det GÅR att förändra! Det går att göra det BRA!

Därför beslutade vi i Vårdförbundets nationella barnmorskenätverk att vi skulle skapa en vision. En vision där vi förklarar hur vi anser att vården bör se ut och hur vi gör för att nå dit. Vårdförbundets vision för barnmorskor!

Det är ingen utopi. Men det är heller ingen verklighet. Än. Det är en vision. En vision om hur vi ser på en framtida, god, säker och personcentrerad vård och hälsa. En vård som utgår från dina behov, en vård som skräddarsys och som styrs av uppdaterad forskning och som drivs av barnmorskor. En vård och hälsa som ger både ett gott bemötande och en trygg vård men som också skapar förutsättningar för ett gott arbetsklimat med hälsosamma scheman, flera olika vårdmodeller och vårdmiljöer och en möjlighet att reflektera, konsultera och återhämta sig i.

I Vårdförbundets nationella barnmorskenätverk finns barnmorskor från norr till söder och från många olika verksamheter där barnmorskeprofessionen finns. Med vår samlade kompetens och med vår gemensamma kraft skapade vi Vårdförbundets vision som också finns i komprimerad form som en kort film.

Materialet till Vårdförbundets idé; Barnmorska arbetades fram genom workshops och dialoger med barnmorskor, organisationer, patientföreningar och referenspersoner. Ett gediget arbete som många bidragit till.

Genom att använda vår vision har vi kunnat tydliggöra våra mål genom att ge en konkret bild av vad vi stävar efter och hur vi kan nå dit. Vi har redan kunnat dra nytta av visionen, bla i möten med de politiska kvinnoförbunden inför valet. Vårdförbundets idé; Barnmorska finns i skriftlig form och går att dela ut till utvalda personer, organisationer och myndigheter. Den går också att läsa i digital form. Vår film går att använda som en inspiration och som en kort och komprimerad variant av den tryckta visionen.

Vi hoppas att du också känner dig lika inspirerad som vi gör när du läser Vårdförbundets idé; Barnmorska och när du ser vår film om visionen. Tillsammans kan vi omvandla visionen till verklighet!

 

Vårdförbundets Nationella Barnmorskenätverk genom Åsa Mörner, leg barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet.

 

#enbarnmorskaunderlivet


Kommentarer

 1. Hej Åsa! Jag skrev ju kommentar på detta i fb. Jag jobbar som bm på bb och BBmott. Jag ser en tydlig förändring de senaste åren, denna förändring är en försämring för bm-rollen & därmed för vården. Mindre tid för amning och för mötet med familjen. Bm ersätts av ssk. På BBmott ska det egentligen vara bm + usk, men allt oftare arbetar usk ensamma på BBmott. Detta var tidigare otänkbart. På BBmott möter vi nya familjer som är på patienthotellet, (o som kommer hemifrån för amning, vikt, pku, et c) nyförlösta/PN men även de med blödning upp till 1000ml , vissa hypertonier, ”lättare” psykisk ohälsa i anamnes, även riskbarn såsom LGA, kostbeh GDM, SSRI, lång vattenavgång, GBS(hos mor) , lätta prematurer fr v 36.
  Vi bm ser och larmar för risker som vi ser när familjen träffar usk och inte bm. Det kan dröja 2 d innan de träffar bm efter förlossningen.
  Vi förstår ju att bm ersätts pga bmbrist men vi anser att man ej tagit vara på bm på bb, det finns mkt mer att diskutera om detta. Men det jag verkligen vill framföra igen är vikten av bm viktiga roll även i eftervården och det är därför jag reagerar starkt på bilden där bm på bb ej finns med eftersom vi i vår vardag kämpar med att få nya och gamla chefer att se skillnad att vårdas av bm och ssk och usk.. och hittills blir vi inte lyssnade på. Med vänlig hälsning,

  1. Hej Karin!
   Ja, det lyfter är otroligt viktigt och något som lyfts av oss i princip i alla möten vi har med politiker och beslutsfattare. Jag tar alltid upp det i samtal med media också, men de har en tendens att alltid vilja fokusera på förlossning. Men vi ger oss inte såklart! Det är skrämmande att se den här utvecklingen som ju är helt galen. Betydelsen av rätt kompetens och att kunna erbjuda säker vård genom hela vårdkedjan borde vara en självklarhet! Det är inte bara ovärdigt och riskabelt för patienten. Det är också ett förakt mot vår profession och den unika kunskap vi har.
   Tack för att du lyfter det, vi fortsätter att göra det gemensamt!
   Allt gott
   / Åsa

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!