Alla hinner inte åka till Blåkulla

Ur det medeltida mörkret yrde den kloka jordegumman, eller häxan som många på bygden viskade i förskräckelse, in till den sjuka gamle mannen som låg nedbäddad i smutsiga filtar på den hårda sängen. Den kloka gamla gumman kom nyss från en svår förlossning, där barnet var alltför stort för att smidigt kunna passera kvinnans sköte. Men det gick vägen. Men hon behövde allt planera in ett återbesök till morgondagen för att se hur den medtagna kvinnan och den nya lilla människan mådde.


Från den lilla näverkorgen plockade hennes krokiga men flinka fingrar bland örter, salvor och lindor för att till slut hitta den lilla behållaren med små, torkade, grönaktiga bär. Den kloka lilla gumman mal varsamt ner de okända bären, rör ut dem i en grumlig, starkt illaluktande vätska och för den nyblandade häxblandningen till sjuklingens mun. ”Febern måste ner”, tänker gumman.


Timmen är sen, men den gamla gumman behöver hålla sina tunga ögonlock öppna en stund till. Ett besök i grannhuset där husmor blivit galen av sorg efter att barnet hennes trillat i ån och förolyckats, står på tur. Ett tungt besök.

Morgonen gryr och dimman ligger fortfarande tät över nejden, daggen hänger i tunga droppar över den frodiga växtligheten och en frisk bris biter i gummans kinder. Väl inne i stugan möts hon av en pigg unge som ammas från redan mjölkstinna bröst. Gumman känner en glädje inombords, men är samtidigt stressad. Hur ska hon hinna runt till sina besök innan årets stora högtid infaller? Katten måste borstas, brygden måste puttra ordentligt och kvasten måste vara hel.


Den kloka gumman yr vidare, mån om sina sjuka och behövande, men är i stort behov av att själv få komma bort och byta blod, barnafödande, baciller och sår mot egna tankar och sinnesro.

Många århundraden senare blandar barnmorskan i ordning den smärtlindrande och lugnande medicinen till den svårt cancersjuka damen i rum nr 5. Hon är nära nu, nära att gå över till den andra sidan, och barnmorskan är mån om att den sista stunden i livet ska bli lugn och fridfull. De anhöriga vill samtala en stund, oroliga över sin kära, mamma, syster och farmor, men väl införstådda i att det inte är långt kvar nu.


Med Foppatofflorna glappandes på fötterna yr hon runt bland de inlagda. Hon försöker lugna den gravida kvinnan med prematura sammandragningar som fingrar nervöst på skjortknapparna medan hjärtljuden från hennes ofödda barn tickar på i ett rytmiskt mönster på CTG-apparaten, förklarar för den oroliga unga kvinnan som sitter i allrummet och väntar på ett ledigt rum, att hennes undulat har fått flytta hem till kvinnans mamma medan hon är inlagd på gynekologavdelning X, undersöker operationssåret på sal 14 och funderar på ny omläggningsmetod till den ensamma hemlösa kvinnan med blodsmittan.

”Det är min tur att vara ledig i Påsk”, tänker barnmorskan. ”Men om många är sjuka i personalstyrkan så blir jag beordrad att arbeta”.


Arbetspasset går mot sitt slut, efter någon timmes övertid, och barnmorskan trampar hemåt på sin cykel och möts av en spinnande svart katt, ivrig att få parkera i mattes knä, redo för en mysig stund i fåtöljen. Den utarbetade barnmorskan somnar till tv:ns brus inom loppet av 20 minuter, men väcks av ett telefonsamtal från arbetsplatsen; Underbemannat och kris. Som vanligt.

En missnöjd katt lyfts bort ur knät och barnmorskan ger sig ut i den kyliga vårkvällen som doftar gott av spirande grönska och duggregn, och trampar åter mot stadens sjukhus.

Balansen mellan att måna om de sjuka och vårdsökande och hem, fritid och ledighet är svårstyrd. Det är ingen skillnad idag från för hundratals år sedan, eller hur? Vården stannar inte under dygnets mörka timmar, den tar inte ledigt vid högtider. Arbete under storhelger kan kännas tungt, men är en nödvändighet. Samhället behöver tillvarata de människor som arbetar när vi andra är lediga. För även om vi drivs av en vilja att vårda, stötta och lindra, så måste moroten för att arbeta dag, kväll och natt vara tillräcklig. Och även om man ju vet att det yrke man utbildat sig till kan medföra att man behöver arbete dag, kväll och natt så kan det kännas extra tungt att arbeta när alla andra är lediga.

Alla kan inte åka till Blåkulla ikväll, men alla behöver en bra balans mellan arbete och fritid.

Åsa Mörner, ledig och startredo.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!