Självutnämnda experter på nätet eller högutbildad profession med dubbla yrkeslegitimationer?

Sociala medier, influencers, vänner och främlingar på stan. Alla är beredda att ge tips och råd om hur du ska få amningen att fungera, vilken ställning som ger minst bristningar eller vilken preventivmetod du ska undvika om du vill slippa humörsvängningar, akne och viktuppgång. Merparten ges såklart i all välmening. Men vissa söker kanske bara fler följare och ett sätt för att få fler sponsrade inlägg på Instagram. Skillnaden mellan att få ett tips från moster Svea, grannen i trapphuset, den där kändisen på sociala medier eller ett från en legitimerad barnmorska är oftast milsvid. Som legitimerad barnmorska, och dessutom legitimerad sjuksköterska, baseras mina råd på forskning och beprövad erfarenhet. Och det kan faktiskt vara skillnad mellan hälsa eller ohälsa.

År 2021 så finns det nog en grupp på nätet eller ett konto på sociala medier för i princip allt. Sextips, preventivmedel, mens, klimakteriet…För att inte tala om alla råd och tips du kan få i princip var som helst om det är kopplat till graviditet, förlossning, amning eller föräldraskap. Det kan räcka att kliva in i ett fikarum, en affär eller på en restaurang med en uppenbar gravidbula på magen eller en skrikande nyfödd i vagnen så strösslas du med mer eller mindre välkomna tips från höger och vänster.Och visst, det behöver inte vara fel med råd från mamma eller Kalle som fick sitt första barn förra året. Men faktum är att det faktiskt KAN vara just FEL.

När du har frågor om vilken preventivmetod som är lämplig för just dig så kan ju väninnan berätta om vad som var bra för just henne. Men vad passar dig? Både utifrån din egen vilja men även utifrån ett medicinskt perspektiv? Och det där tipset om att bara låta den nyfödda amma vid vissa klockslag ”för så gjorde jag när du var bebis”– är det verkligen dagens sanning, bara för att det var det för flera decennier sedan?

Barnmorskor ska basera sin kompetens på faktakunskap. När en person söker råd hos en barnmorska, ska personen känna sig trygg och säker på att det barnmorskan berättar faktiskt stämmer. Som barnmorska är det min skyldighet att hålla mig ajour, men även att hålla mig inom det område som min kompetens innefattar. Och det är ett brett område, eftersom kunskapsnivån är baserad både på en sjuksköterskelegitimation och en barnmorskelegitimation. Dessa båda yrkeslegitimationer ska vara en garanti för att vården, råden och stödet är vetenskapligt och korrekt. Däremot kan jag aldrig plugga mig till empati, känsla och förståelse. Dessa egenskaper i kombination med den kunskap jag inhämtar under min utbildning samt under yrkeslivet är det som gör mig professionell.

Det kan kännas svårt att värja sig mot alla tips som delas vitt och brett, högt och lågt. Vem ska du egentligen lita på? Och vart ska du vända dig med dina frågor om klimakteriet- måste du verkligen boka tid hos en distriktsläkare för det? Du är ju inte sjuk?

Barnmorskekompetensen är bred. Dessutom garanterar legitimationen att den barnmorska du möter ger dig korrekt information och en trygg undersökning. Tyvärr utnyttjas bara en bråkdel av den kunskap som barnmorskor besitter, en fråga som vi behöver jobba med för att förbättra vården. Detta är något som skapar större utrymme för tveksamma ”experter” på sociala medier. Vi skulle kunna bistå med så mycket mer. Det är ju därför vi utbildat oss till just barnmorskor, för att kunna ge det stöd som behövs genom livets alla skeden. Nu fattas bara möjligheten för oss att kunna göra det. Personer som önskar träffa en barnmorska ska inte behöva välja mellan självutnämnda experter på nätet eller en högutbildad profession med dubbla yrkeslegitimationer.

Åsa Mörner

Legitimerad barnmorska, legitimerad sjuksköterska

#MidwifeAtYourCervix

#enbarnmorskaunderlivet

Åtta måsten för hållbart yrkesliv

Att ha en bra arbetsmiljö, tillräckligt många kollegor med rätt kompetens och att kunna kombinera arbete och fritid är fullt rimliga krav i dagens arbetsliv. Vi har tagit fram 8 måsten som tillsammans bidrar till ett hållbart yrkesliv. Hur har du det på din arbetsplats?

Läs om våra 8 måsten!