När många vuxna runt ungdomarna bara pratar, vill vi agera!
Hur såg man på sex i antikens Grekland och hur var det nu med tidelagen? Det råder fortfarande förvirring i ämnet och f.d. jordbruksministern gjorde ju inte saken tydligare när han påstår att ett totalförbud är mer komplicerat än man kan tro. Men i all förvirring drabbades han tydligen av vikingasjukan, som för övrigt visst drabbar mest kvinnor. Det gör ju att man i nästa led börjar funderar på om han kanske har bytt kön…nej, nu spårar det ur totalt, men det är också en helt vanlig dag för mig på jobbet som barnmorska på ungdomsmottagningen i Ljungby.
Idag fick elever på en gymnasieskola i kommunen lära sig om sex genom historien, tidelagen och hur många av våra könssjukdomar en gång i tiden har uppstått. Och visst tyckte de att det var lite äckligt när deras hjärnor direkt projicerade bilden på näthinnan av apan och jägare… Åt han den, låg han med den, eller åt han den först och låg med den sen’? Vi lämnar det lite öppet…
Ja, hos oss är det högt och lågt och ibland lite mitt emellan. Mitt emellan våra undersökningsrum på ungdomsmottagning hittar vi vårt ”vardagsrum”. Där bor Snoppen och Snippan. Våra trogna kompisar som man på sociala medier även kan följa i olika situationer. I vardagsrummet har vi också chans att träffa våra ungdomar för lite småprat, innan eller efter besöket eller om de är med som stöd till en kompis. Och det är sådär lite småmysigt som man ofta har det i ett vardagsrum. Vi uppfyller alla krav på vad ett vardagsrum skall innehålla enligt Wikipedia; vi har en soffa, en fåtölj, en tv och en stereo. Som pricken över i:et dimrar vi ljuset sådär alldeles lagom lugnande och förhöjer stämningen ytterligare med lite högst olevande ljus. Där spelar vi låtar som berör, förstör, om att någon dör och vad två gör när man är skör…Om att vågar du, vågar jag, vågar vi. Och att just ungdomarna vågar komma till oss är ibland något som berör. Att just vi fick vara de som delar deras historia. Vi brukar säga att vi har hört det mesta, men varje ungdom är unik. Varje ungdom har sin egen version av livet där vi måste, likt en kameleont, anpassa oss efter vad som kan dyka upp. Att möta ungdomar här och nu måste vara bland det coolaste som finns och när Coronaviruset sprider oro i lägret passar man på att fråga oss. Vi är och skall vara en verksamhet med låg tröskel och även om vi inte kan ett dugg om Coronavirus, kanske vi är den enda arenan inom sjukvården som många unga har kontakt med. Det är faktiskt inte hela världen att säga att man inte vet allt. Vi tittar lite tillsammans med ungdomarna på vad som verkar trovärdigt på t ex Google. Ibland slussar vi vidare till någon som kan lite mer än vad vi själva kan.
Att vilja förbättra, förnya och förenkla för våra ungdomar är något vi brinner för. När den psykiska ohälsan ökar bland våra ungdomar vill vi finnas där och göra vad vi kan. Ett exempel är att bjuda in cirka 2300 högstadie- och gymnasieelever i kommunen, på en förmiddagsföreläsning där Hampus Nessvold slår hål på myten om den stereotypa mannen och Clara Henry undrar: Har du mens eller? När många vuxna runt ungdomarna bara pratar, vill vi agera!
Kreativiteten flödar ofta över och mycket hamnar av olika anledningar i papperskorgen. Vi ger och vi tar och ur kaos föds ofta en stjärna. Vår stjärna har vi döpt till LiViT. LiViT är ett screeningvertyg där vi på ett standardiserat sätt frågar ungdomar kring levnadsvanor kopplat till psykisk ohälsa. Projektet känns numera som en självklarhet i vår verksamhet. Ungdomar vill att vi frågar och när ungdomarnas hälsa sviker måste vi finnas där.
När jag som barnmorska tittar tillbaka på hur mitt jobb såg ut för säg, fem år sedan, har det nästintill skett ett mirakel. Så sent som 2017 öppnade vi vår egna ungdomsmottagning i Ljungby och från att ha varit en mottagning där man mest förskriver preventivmedel är vi nu en mottagning där vi förmedlar att vi tar hand om hela dig, därför vill vi veta hur du mår. När livet ibland går likt en berg- och dalbanan har vi vår chans att vara där och den bollen måste vi springa på. Ibland spelar det inte så stor roll vad eller hur vi gör något bara att vi gör något. Glöm inte att där skratt saknas görs få framsteg och det är ju som bekant ur misstagen som framgång föds. Allt behöver inte alltid vara så perfekt och heller inte vi. Vi gör om och gör rätt och förhoppningsvis till det bättre nästa gång.
Vi på ungdomsmottagningen i Ljungby satsar alltid på rymden och ibland hamnar vi bland molnen, men vad gör det när det bästa kanske inte hänt än…
Emma
Barnmorska på Ungdomsmottagningen i Ljungby
Följs oss gärna på Snapchat, Instagram och TikTok #ungdomsmottagningenljungby
Boka din lönecoachning!
Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!