Gästblogg: Case load eller one-to-one-care eller annat? Vi behöver ett nationellt program för barnmorskor!
Många röster, kanske främst från barnmorskeleden, höjs för case load och detta är naturligtvis ett alternativ men det kräver stora förändringar av ett etablerat arbetssätt med involvering av dagens barnmorskor inom mödrahälsovården. Det är absolut genomförbart, men inte utan ett gott förankringsarbete hos medarbetare, brukare, politiker samt hälso-och sjukvårdens ledning. Detta arbetssätt kräver en ordentlig genomlysning för att det skall utvecklas på ett patientsäkert, ekonomiskt försvarbart sätt och med hänsyn till gällande regler avseende arbetsmiljö och arbetstidslagstiftning. Jag kan dessutom se att Sveriges demografi kan spela in och det bör vara av största vikt att denna typ av vård kan erbjudas till samtliga patientgrupper oavsett socioekonomisk status eller minoritetsgrupp tillhörighet.
En annan metod kallas ”One-to-one-care, vilket bör definieras som att varje barnmorska handhar endast en kvinna i aktiv förlossning åt gången. Vi bör vara noga med definitionerna och då hålla oss till väl kända, förankrade och nationella begrepp. Många arbetsuppgifter och patienter faller inte under rubriken ”aktiv förlossning” exempelvis telefonrådgivning, förlösta patienter, hotande förtidsbörd eller oklara sjukdomstillstånd. Dessa patienter har också rätt till att träffa eller tala med korrekt kompetens, vilket bör vara en barnmorska. De arbetsuppgifter som inte kräver akademisk utbildning såsom service med mat och dryck till patienter, städning, påfyllning av förråd utförs bäst av medarbetare som faller under Kommunals avtalsområde. Det kan inte nog betonas att detta är viktiga arbetsuppgifter som bäst utförs av härtill utbildad personal.
Jag kan också se viss problematik med att schemalägga och planera bemanning om verksamheten utger sig för att garantera one-to-one Care. Detta skulle ställa stora krav på ledning lokalt på varje förlossningsenhet med mycket god ledarkompetens och dessutom god kunskap och insikt i obstetriskvård. Arbetssättet behöver, om det blir verklighet, kontinuerligt utvärderas både ur brukar- och medarbetarperspektiv.
Jag tror vi behöver ett nationellt program som är styrande för hur vi ska arbeta som barnmorskor. Ett program som inkluderar ett tydligt mål för omsorgen under graviditet, förlossning och barnsängstid. En differentierad graviditets- och förlossningsvård som involverar engagerade och välutbildade barnmorskor, läkare, undersköterskor, blivande föräldrar, mammor, pappor, politiker och varför inte hela Sveriges befolkning!
I det programmet bör hänsyn också tas till de nyutbildade barnmorskor som ibland har svårt att orka det stora ansvaret och tempot som periodvis råder inom många av yrkets grenar. Ett förslag borde vara att införa novisanställningar för nyutexaminerade barnmorskor där de får möjlighet att i ett lugnare tempo och med erfarna kollegor som mentorer få växa in i sin yrkesroll med förhoppning om många goda barnmorskeår framför sig. Säkerligen har många enheter varianter på detta tema men återigen behövs nationella riktlinjer för att ge tyngd och legitimitet.
Just nu flödar pengar fritt till vård under graviditet och förlossning och det förefaller svårt att få en god redovisning av vad dessa stora summor egentligen används till. Många skriker högt och använder gärna dagens största megafon för att komma i fokus.
Låt oss inte glömma de barnmorskekollegor som befinner sig i radioskugga och röner liten eller ingen uppmärksamhet för sitt jobb: på gynekologiska mottagningar och vårdavdelningar, inom den onkologiska vården, på administrativa uppdrag eller inom helt andra verksamheter där barnmorskor uppskattas för sin kompetens som både sjuksköterska och barnmorska.
Elisabeth Brynolf
Barnmorska och förtroendevald i Vårdförbundet
Boka din lönecoachning!
Nu är äntligen vår digitala lönecoachning i gång igen efter sommaren. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!