Varför är det brist på barnmorskor?

Barmorskebrosch på bussarong

frida-lindgren-karlssonEn efter en av Sveriges barnmorskor lämnar sitt drömyrke. Orken finns inte längre. Och visst vore det fantastiskt om förlossningsvården idag var full bemannad. Men så ser inte verkligheten ut. Bristen är ett faktum. Frågan man ställer sig är varför bristen så stor och omfattande över hela landet? Varför lämnar man ett arbete som man läst så många år till på högskola? Och varför väljer inte fler sjuksköterskor att läsa vidare till barnmorska och specialisera sig? Är lönen för låg så det inte lönar sig att läsa vidare? Eller är det arbetsmiljön som inte lockar till att läsa vidare, eller ens att stanna kvar?

Flera studier visar tydligt på hur förlossningen blir normal av barnmorskans närvaro. Men finns den tiden? Finns det tillräckligt med barnmorskor? Personalen springer mellan rummen så det glöder om skosulorna, men räcker inte till. De är för få och har för lite resurser.

Är lönen så hög att det är lönt att läsa vidare? Lönespannet mellan en sjuksköterska och en barnmorska är knappt märkbar. Den kan till och med vara högre för en allmänsjuksköterska än för en barnmorska. Hur hög är motivationen då att läsa vidare och få större ansvar när man inte får mer betalt?

Sommaren är ett återkommande problem. Och det är inte en självklarhet att man får semester när man önskar. Många får jobba mer än heltid över sommaren via extrapass. En situation som inte håller i längder. Och hur ser arbetsmiljön ut? Hur lyckas andra verksamheter fungera över somrarna? Har de också hyrpersonal som vare sig kan rutiner, lokaler eller dokumentationssystem.

Medlemmar som arbetar inom vården idag vittnar om att man endast är en schemarad och att man är utbytbar. Vem värnar om att personalen ska arbeta kvar? Ger schemat tid för återhämtning? Syns det i lönekuvertet att man är trogen sin arbetsgivare? Eller tvingas man byta arbetsplats för att få upp sin lön.

Det är många saker man borde titta närmare på. Men en sak är säker och det är att vården idag är haltande. Man skulle göra många vinster genom att öka lönen för barnmorskor. Det skulle locka fler sjuksköterskor till att läsa vidare. Det i sin tur skulle ge en bättre personaltäthet och ett bättre välmående för personalen. Då skulle man troligen också behålla befintlig personal. En välmående personal gör ett bättre jobb. Det är också mer rekryteringsfrämjande att ha personal som trivs på arbetet och pratar väl om sin arbetsplats. Vi som fackförbund slåss mot orimliga arbetstider och arbetssituationer. Vi vill att våra medlemmar ska ha en dräglig arbetssituation och rätt lön utifrån sin kompetens och utbildning, men utan politiska medel når vi inte i mål och i slutändan är det inte bara personalen som blir lidande utan även patienten.

/Frida Lindgren Karlsson –  förtroendevald, barnmorska och författare

Vårdförbundet avdelning Östergötland


Kommentarer

  1. Vad menar ni med orimliga arbetstider? Förlossningsvård och sjukvård måste ju bedrivas dygnet runt!

    1. Att tex jobba tre nätter i sträck och sedan tre tidiga mornar direkt efter det. Sen ledig en dag och jobba lörd-sönd på det. Det är ej bra arbetstider. Och vi vet faktiskt att det föds barn på natten oxå. Det var ju inte det saken gällde!!!

  2. Så på pricken sånt !! Min fasta anställning slutar nu 31/12. Orkar inte längre på min arbetsplats där ledningen inte bryr sig om sin fina personal. Med 23 år i yrket med jobb i Danmark och Norge har jag varit en av några klinikbärare. Tråkigt var ordet jag fick när jag sa upp min tjänst. Inget om hur behåller vi dig ?? Bemanningsföretag blir min melodi nu. Men med bättre villkor, arbetsmiljö och högre lön hade jag ev stannat….

  3. Hög tid att nu kalla in barnmorskereserven!

    Såhär började jag här i Dagens Medicin för tre år sedan…..

    ”Hitintills har man försökt sätta rotation på, det vill säga sätta fart på förlossningsavdelningens barnmorskor. Ja, de springer verkligen från rum till rum, men det räcker inte på långa vägar. Katastrofen lurar runt hörnet. Man kan bli sjuk för mindre! Min lösning är att sätta barnmorskor i rotation och det är en helt annan sak”.

    Nu, dryga tre år senare är katastrofen snubblande nära. I Skåne och lite varstans i landet lämnar barnmorskor för bättre löner i Norge. Man kräver bättre arbetsmiljö, en mänskligare disposition av arbetstiderna och högre lön. Allt detta måste till för att hjälpligt avstyra födande kvinnors olycka.

    Dock finns en outnyttjad resurs, nämligen pensionerade barnmorskor. De skulle, åtminstone i min värld, kunna gå in och ta över all cellprovsscreening och vaccinering. Inte alltför många PM att läsa in där.

    Dessutom är många av oss ”fattigpensionärer”. Själv har jag 8880 kronor efter skatt, efter 40 års arbete som barnmorska. Tror många äldre kollegor är villiga att dra sitt strå till stacken samtidigt som man tillfälligt förbättrar den egna ekonomin något.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Boka din lönecoachning!

Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!