My: Att få jobba som barnmorska i Ystad var min dröm
Att få jobba som barnmorska i Ystad var en dröm jag hade redan innan jag började på barnmorskeutbildningen. Jag hade läst en artikel om natural birth i jordemodern och författaren skrev om just Ystad BB och vad de stod för, jag kände direkt att det var den typen av barnmorskearbete som jag själv ville jobba med. Att få jobba på en lite mindre klinik, att alla jobbar för att vara närvarande för kvinnan under förlossningen, att tanken är att miljön på förlossning/BB ska likna en hemmiljö och framförallt att barnmorskorna är öppna för olika önskemål och idéer från paret. Sen att Signe Janssons anda fortfarande sitter i väggarna är inte att förringa. Jag tror att vi som jobbar i Ystad har sökt oss hit för att vi har ett speciellt arbetssätt och att vi tänker lite annorlunda än många andra och jag är så glad att jag får ingå i en sådan härlig och kreativ personalgrupp.
I dagens samhälle är vi så stressade och pressade från alla håll och kanter, vi lever i en värld av prestige och kontroll. Något som inte rimmar med en förlossning eftersom det aldrig går att styra över hur kroppen eller barnet reagerar. Det är omöjligt att i förväg tala om för kvinnan när hon kommer att föda, hur det kommer att se ut eller hur hon kommer att reagera på smärta osv. Men det vi kan göra som barnmorskor, och som jag tror är av stor betydelse för själva förlossningsupplevelsen, det är att vi är närvarande och finns tillgängliga för kvinnan och paret från början. Om det så bara är att sitta tyst inne på rummet, tror jag att det betyder mycket för själva upplevelsen.
Jag fick själv uppleva att vara patient för lite sedan och det var verkligen en nyttig erfarenhet. Jag insåg hur stor betydelse det har att första mötet mellan personal och patient blir bra för att som patient kunna känna sig lugn och trygg under vårdtillfället. Att som barnmorska verkligen se kvinnan och inte bara ”patienten på rum 3”. Vilket kroppsspråk har vi inne hos kvinnan? Står vi med ena foten utanför dörren när vi pratar eller är vi närvarande inne på rummet? Små saker som vi kanske inte tänker på eftersom vi jobbar med detta varje dag, men när jag själv fick vara patient insåg jag att med små medel, oss själva, kan vi hjälpa kvinnorna att hantera sin förlossning och BB tiden på ett bra sätt. Låt oss säga att jag har en kvinna som ligger på BB och precis har gått igenom ett Sectio, hur ger jag smärtstillande? Går jag in på rummet lite hastigt och sätter en burk med mediciner på bordet och går ut igen eller jag går lugnt in till kvinnan, hjälper henne att resa sig, hämtar lite vatten till henne och hjälper henne svälja tabletterna innan jag går ut? Ännu en sak jag tog med mig som patient. Det är mycket lättare att hantera sin smärta om personalen är lugn och visar att de bryr sig, än om personalen är stressad och inte ha tid att hjälpa. Det är en hemsk upplevelse att känna sig till besvär, vilket i sin tur leder till mer stress. Sen ser verkligheten olika ut från dag till dag och från avdelning till avdelning, det vet jag också, men vi kan försöka att ha det med oss i bakhuvudet. Det är dom små sakerna som kanske har störst betydelse för upplevelsen…
Ett av barnmorskans största jobb är att hjälpa kvinnan att tro på sig själv, att hon kan klara att föda sitt barn. Kvinnan ska vara delaktig och ta aktivt ansvar för sin förlossning. Jag tror att det är viktigt att försöka stärka varje kvinna i sitt eget Jag. Runt om i världen föder kvinnor barn varje dag och de har kvinnan gjort sedan urminnes tider. Klart att kvinnorna idag också klarar det! Och tror de inte på sig själva är det vår uppgift att åtminstone försöka få kvinnorna att tro på att de kan klara av den uppgift de har framför sig, att de har enorma resurser och krafter inom sig. Jag upplever att närvaro, omvårdnad och att andas med kvinnan genom hennes värkar är av mycket stor betydelse.
Vi som barnmorskor måste jobba för att bibehålla det naturliga naturligt! Värna om vår profession, värna om det som sitter i våra händer och i våra hjärtan. Att låta förlossningen ta tid och att uppmuntra kvinnan framåt, att pusha mot något de längtat efter i så många månader. Samma tankesätt måste efter förlossningen följas med över till BB där nästa utmaning finns, att hjälpa kvinnan att amma, mobiliseras efter ett sectio, komma igen efter en stor blödning, omvårdnad av barnet osv.
I Ystad jobbar man som barnmorska både på förlossning, BB och neonatal. Ett brett område att hantera, men finns det bara en grund att stå på, ett tankesätt genom hela vårdtiden, så tror jag att vi kan hjälpa kvinnorna och paret till en fantastisk upplevelse där kvinnan förhoppningsvis går hem med en känsla av att ”jag klarade det”.
Om de lämnar BB med en sådan känsla har vi verkligen lyckats med vårt jobb!
Vid pennan
/ My Schramm,
Barnmorska, Ystad BB.
Boka din lönecoachning!
Nu är äntligen vår digitala lönecoachning i gång igen efter sommaren. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!