Gunilla: 1964 - kvinnors sexuella frigörelse, eller?

Gunilla LarssonSå kom då äntligen den lilla tabletten som hindrade oönskad graviditet. Kvinnan tog den varje dag och oftast hade tabletten önskad effekt. Kvinnan blev inte oönskat gravid. Sedan dess har en rad olika hormonpreparat passerat revy. Olika typer av hormonkombinationer men för många svårt att hitta något som var optimalt. Att hon fick olika biverkningar fick hon stå ut med. Lusten kunde försvinna, viktförändringar och påverkan på humöret var inte helt ovanligt. Vad har hänt på dessa 50 år? Jo, preparaten har utvecklats och finns i fler administreringssätt.

Tabletter, spiral, ring, plåster, spruta och implantat. Ändå inte självklart att kvinnan mår helt bra på dessa hormoner. Den sexuella frigörelse som vi väntade oss på 1960-talet blev för en del en fälla i stället. Nejet blev inte alltid ett nej. Du äter ju p-piller…..Ingen kondom här inte! Påtvingat sex och könssjukdomar. En del slutade och gör så fortfarande med hormonerna eftersom de inte mår bra på dem. Det finns inte många alternativ.

En del barnmorskor känner sig osäkra i att ge råd om alternativen och vi är få som har jobbat med Naturlig Familjeplanering (NFP). Jag vill se en satsning på preventivmedel som de flesta kvinnor mår bra av och som inte har en massa biverkningar. Kvinnor har rätt till att kunna njuta av sin sexuella känsla och lust.

Gunilla Larsson

 leg.barnmorska, 

Egen företagare Axelinas byrå, Karlstad


Kommentarer

 1. Kanske var det lagen om Fri abort 1974 som verkligen innebar frigörelse? Eller när kvinnor fick pessar på fyrtiotalet?
  Jag arbetar enbart med kvinnor som behöver prevention och mår dåligt av hormonella preventivläkemedel, samt kopparspiral ( läs gärna kopparspiral.blogspot.se)
  Jag har just gjort en uppdatering av listan med 10 hormonfria preventivmetoder som snart ska tryckas. Bra om den kan sättas upp i alla väntrum så alla hinner få en första överblick och sen kan de som vill fråga barnorskan mer eller googla själva.
  Alla 10 metoder har vetenskaplig grund och de medicintekniska produkterna är CE märkta ( godkända)
  Säkerheten är beroende på användarna och vilken information och hjälp de fått av sina barnmorskor.

  Grunden är alltid att lära känna sin fruktbarhetscykel. Billingsmetoden/Naturlig Familjeplanering/NFP kan användas vid oregelbundna cykler. De som tror att det är samma som ”säkraperioder” läs på. Enligt stora studier vid centret i Heidelberg Pearl Index 0,3

  Alla barnmorskor ska givetvis kunna informera om de moderna biverknings-och hormonfria preventivmetoderna. Det i alla fall är vad patienter och Socialstyrelsen förväntar sig.
  Det behövs bättre vidareutbildning. Och tid till kunskapsinhämtning.

  Tills vidare föreslår jag läsning av Grönt är skönt-miljösmart födelsekontroll, som Irene Ivarsson och jag har skrivit.
  Lustigt nog har Bayers trycksak om prevention som kom senare samma ljusgröna färg.
  Där har gynekologerna ”modifierat” Trussels gamla lista om säkerhet med att slänga i FemCap och ange siffror från en usel studie på en provmodell av FemCap, som sen har förbättras avsevärt. Pearl Index på riktiga FemCap ( tyvärr liten studie) visar 7,6.

  Sen är det vasektomi som ger de män, som inte vill ha (fler) barn möjlighet att njuta utan att riskera ofrivilligt föräldraskap. Vi barnmorskor borde arbeta för att vasektomi ska bli subventionerat för alla män i alla landsting.

  När det gäller könssjukdomar så ökar sannolikt alla hormonella metoder risken.
  Finns forskning om att p-piller och p-spruta gör det. Alltså inte för att de inte använder kondom, utan metoden i sig ökar risken.
  Alla fyra barriärmetoderna minskar risken, alltså sätta-in-kondom, trä-på-kondom, cervixpessar och vaginalpessar.

  Så jag vill se en satsning på att barnmorskor lär sig mer om de moderna biverkningsfria p-metoder som faktiskt finns idag.

  För visst har vi alla rätt att njuta av och ha kvar vår sexuella lust, samt använda preventivmetoder som inte heller sprider hormonstörande ämnen ut i vår miljö.

  Birgit Linderoth
  leg barnmorska
  Falun

  1. Tack Birgit för denna fina sammanställning. När jag läser detta får jag massa tankar om hur vi skulle kunna sprida detta, framförallt till våra kollegor, men också till allmänheten.
   I dag är det många kollegor som är osäkra på andra metoder än just hormoner. Jag som också jobbar med sexologi träffar kvinnor som pg av tillförda hormoner inte mår så bra i sitt sex. Minskad lust, torra slemhinnor, nedsatt förmåga att kunna känna njutning, upprepade infektioner och irritationer samt sköra slemhinnor. Hör gärna av dig Birgit på min företagamail.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Skriv på uppropet

Dags att vårda vården – vi kräver en bättre arbetsmiljö.

Vårdavården logotyp

Skriv på här