nyckel

Något har förändrats. I årets avtalsrörelse möter vi ett annat SKR än i tidigare avtalsrörelser. Tidigare har vi kunnat mötas i konstruktiva lösningar på de problem och utmaningar som Vårdförbundet lyft. Lösningar som gjort arbetsgivarna mer attraktiva eftersom de hörsammat och mött upp i frågor som är viktiga för våra medlemmar.

 • 2016 nådde vi en överenskommelse om sänkt veckoarbetstid vid nattarbete. Vid 20 procent natt arbetar du 36 timmar och 20 minuter per vecka. Vid 30 procent natt eller mer sänks veckoarbetstiden till 34 timmar och 20 minuter Vi lyckades också komma överens om att sänka arbetstiden från 36 timmar och 20 minuter till 34 timmar och 20 minuter för dem som jobbar ständig natt. Detta eftersom det sliter och är ohälsosamt att arbeta natt.
 • 2019 införde vi skrivningar i löneavtalet om att särskilt yrkesskickliga medarbetare skulle prioriteras. Detta eftersom lönespridningen var alldeles för sammanpressad och för att få erfarenhet och skicklighet i yrket att synas i lönekuvertet.
 • 2022 införde vi flera koll- och kontrollpunkter med regelbundna uppföljningar och handlingsplaner rörande övertid, jour och beredskap, långa arbetspass samt dygnsvila och det fanns en gemensam förståelse för att det var viktigt att värna skyddet för vila och återhämtning. Detta för att stävja ett skadligt beteende och för att åstadkomma en bättre arbetsmiljö.
 • 2024 har Vårdförbundet yrkat på en stegvis sänkning av veckoarbetstiden utifrån hur man arbetar. Detta för att fler ska få ett veckoarbetstidsmått som gör att de kan arbeta heltid ett helt yrkesliv.

30 procent av Vårdförbundets medlemmar arbetar omfattande deltid. Majoriteten anger behov av mer vila och återhämtning som främsta skäl till sin deltid. Idag betalar man själv för denna återhämtning genom utebliven lön och lägre framtida pension. Av de yngre anger 40 procent att de inte ser att de kan arbeta inom hälso- och sjukvården hela yrkeslivet på grund av den orimliga arbetssituationen. Många är långtidssjukskrivna.

SKR:s lösning på detta faktum är ett benhårt NEJ till alla former av arbetstidsförkortningar.

Trots att det är just kravet på lägre heltidsmått som Vårdförbundets medlemmar nu unisont sluter upp bakom. Vi har även allmänheten bakom oss, plus många av våra kollegor.

Att vara en attraktiv arbetsgivare som kan locka och behålla hett eftertraktade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor är säkert en utmaning. Men regioner, kommuner och kommunala bolag behöver ta sig en ordentlig funderare på om det är rätt lösning att låsa fast sig i ett nej till en stegvis arbetstidsförkortning. I stället för att lyssna in vad medarbetarna och deras potentiella kollegor värderar hos en arbetsgivare.

SKR och Sobona – vill ni kunna bedriva vård med hjälp av Vårdförbundets yrkesgrupper, nu och i framtiden, behöver ni lyssna på dem och ta fram nyckeln. Tillsammans kan vi låsa upp läget och hitta lösningar som blir bra både för era medlemmar och för våra.


Kommentarer

 1. Jag hoppas att ni tänker på oss som jobbar natt också. Jag själv (64 år) har varit tvungen att ta bort en natt varje helg för att orka (normalt sett jobbar vi tre nätter på helgerna), vilket innebär att jag nu jobbar ca 85%. För övrigt så stödjer jag era åtgärder fullt ut och hoppas verkligen att ni håller ut och inte ger upp i förtid.

 2. Heja er! Fantastiskt kul att se att ni tar i med hårdhandskarna mot styvnackade SKR. Vi har vunnit segrar denna avtalsrörelse och hoppas och tror på detsamma för er. /Kommunalarekollega

 3. Hoppas också att ni får in en arbetstidsförkortning för alla oss med 40h veckor, vi har fått slita hårt nu under denna konflikt och jag skulle bli geniunt ledsen om det enbart är de med rotationsschema som ska få belöning för det hårda slit vi nu gjort i denna konflikt samt det hårda slit vi gör varje dag när vi jobbar. 40h veckor är inte per automatik lättare bara för att man är ledig varje helg och röda dagar!

 4. Det är viktigt att härda ut nu. Det är tydligt att SKR och alla deras arbetsgivare har normaliserat överarbete generellt inom vård- och omsorg och att man allmänt, trots personalkrisen, anser att ” passar det inte så är det bara att sluta”… alla deras åtgärder, liksom att i höstas frysa ut bemanningsbranschen, inte tar ngn som helst hänsyn till de som är kvar ska behöva ta smällen…
  Politiker och Arbetsgivare har själva bäddat för det här läget vi befinner oss i, inte gjort något avgörande för att vända på det och nu låter personalen lösa problemet med att jobba ihjäl sig.

 5. Glöm inte oss som har beredskap på natten. 38 timmar i veckan plus beredskap blir 49 timmar i veckan som vi står till arbetsgivarens förfogande. 49 timmar, det är inget annat än sinnessjukt. Beredskap borde förpassas till historieböckerna, ingen förtjänar att arbeta så.

 6. Ja ser inte att det dessa krav på förkortad arbetstid skulle hjälpa vår hälsa när arbetsgivarna fortsätter jaga personal på ledig tid om önskan att ssk tar ÖT.
  När man går till jobb vet man inte om eller när man kommer hem då ssk inte får lämna avdelning..
  Detta har pågått med VF insyn utan att de agerat.
  Ansökan om ledighet i flera månader före ges ej besked eller så dras det in pga otillräcklig bemanning.
  Man äger inte sin egen fritid längre då man kan beodras in om man av misdtag svarar på ett okänt nummer. För så gör arbetsgivare. När man ser att jobb ringer ringer på fritiden väljer man inte svara.. Då används privata nummer.
  Så man är inte ledig. Man förväntad stå i beredskap och så även våra närstående.
  Att få fira sina barns student är inte längre en självklarhet. Man talar om klass skillnad . Ssk är nog bland de lägst stående när det gäller familj och fritid.
  Ett underbart yrke som tappat nästan all glans.
  Tror det vore fler som stannat om de fick den ledighet som de önskar. Om de fick lägga schema som passar dem där de befinner sig i llivet. Förskolan öppnar 06.30 ssk ska vara på arbete 06.45 ombyttad och klar.
  Vi får t o m betala parkeringen för att få vara på jobbet.
  Mycket gnäll men som tyvärr är fakta.
  Så det uppfattas när man mam talar med kollegor som arbetat i många år en total uppgivenhet
  Jag hoppas att detta är början på ngt mycket större. Att VF har en agenda med fler förändringar för alla våran skull ssk uskor chefer och främst våra patienter som förtjänar det bästa och lite mer.

  1. Jag kan bara bekräfta att mycket av det du beskriver finns att se hos flera verksamheter och framför allt hos regioner. Det fanns en tydlig retorik efter pandemin att vården var ett område som skulle prioriteras och ekonomiska resurser skulle avsättas. Nu har vi sett att det inte blev så, vi har sett att arbetsgivare istället planerar sin verksamhet utifrån att våra yrken ställer upp i alla lägen och tar tomma turer, ändrar i scheman, flyttar semestrar m.m.
   Utifrån tydligt klara försämringar har vi ett enormt medlemsstöd att ta konflikten och kräva förändring, vi tror inte längre på dokument med vackra ord om att man ska jobba för att få till en bättre arbetsmiljö (det har man sagt i minst 10år) väldigt lite investeringar har gjorts kring detta.
   Nu är det nog många medlemmar far illa och blir tom sjuka av arbetsplatsen, vi ser även en uppgivenhet vilket kan vara skadligt både för patienter och kollegor. Vill bara med detta svar bekräfta att din upplevelse är vi medvetna om och nu gör vi allt vi kan för att vända denna negativa utveckling.
   Mvh Jani’ Stjernström vice förbundsordförande

 7. Hej, en tanke jag tycker även ni ska trycka på att dem som är i snedsits ska prioriteras i lönerevisionen.

 8. Hur är det för oss som jobbar på mottagningar med kontorstider, 40h-veckor utan arbetstidsförkortning. Har ni yrkat på sänkt arbetstid för oss också eller bara de som redan har 38,25?

  Mvh Nattias

 9. Förlåt, men slåss vi inte mot väderkvarnar när vi kräver förkortad arbetstid och ser det som lösningen på att en betydande andel arbetar deltid? Om en frisk, arbetsför person inte orkar arbeta 40 timmar i veckan – är det inte arbetsmiljön som brister? Att få förmånen att släpa sig till en dysfunktionell arbetsplats några färre timmar i veckan måste ha väldigt begränsade effekter på hälsan.

 10. Hoppas ni även tänker på oss som arbetsr på mottagningar med i princip patientarbete 8-17 . detta sliter mycketpsykiskt.

 11. Jättebra att vi kämpar för förkortad arbetstid. Det är superviktigt precis så som det skrivs om. Men vi får inte heller glömma de andra kraven också i förhandlingen. Löneutvecklingen är också väldigt viktig. Tyvärr är det enda som nämns numera i olika debatter, uttalanden och skrivelser sänkt veckoarbetstid. Ja jag håller absolut med men glöm inte de andra kraven också och särskilt inte löneutvecklingen, den får inte bli så katastrofal som förra gången. Fortsätt kämpa och skriv inte på några avtal förrän ni är riktigt nöjda. Vi kämpar på inom vården under tiden. Fortsätt kämpa för ett bra avtal på ALLA punkter.

 12. Många fina kommentarer. Jag tycker att arbetsgivarens NEJ är lite nonchalant. I debatten får man inte glömma bort att ARBETSGIVAREN har ansvaret för arbetsmiljön och se till att patientsäkerheten upprätthålls. Det är inte enbart arbetstagarnas som har ett ansvar.

 13. Ge Er Inte! Vore klädsamt om andra fackföreningar kunde stödja oss och vår kamp tex när de använder sig av samhällsfarligt kortet. Stolt över att vara medlem just nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!