Ulf, de arbetade timmarna i vården är inte av Gud givna!
Ulf Olsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation, har de senaste dagarna gång på gång upprepat att det viktigaste för arbetsgivarna är att ”värna varje arbetad timme” och att de därför inte kan gå med på någon arbetstidsförkortning för Vårdförbundets yrkesgrupper.
Har jag förstått dig rätt Ulf? Lösningen på vårdens utmaningar är alltså inte att medarbetarna ska kunna arbeta utan att själva bli sjuka eller tvingas ner på deltid för att orka?
Barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor ska alltså betala för den egna återhämtningen, när kontorsnormen med avstamp i 40-timmarsvecka är orimlig i många verksamheter? Och att er strävan för att ”värna varje arbetad timme” utgår från att ni tror att de timmar som arbetas idag är era att förfoga över och att de inte kan komma att bli färre av andra anledningar? Som att personal fortsätter att drivas in i långtidssjukskrivning, deltidsarbete eller att de väljer att helt enkelt lämna vården och regioner, kommuner och kommunala bolag som arbetsgivare?
Jag är övertygad om att både Vårdförbundets och SKR:s och Sobonas medlemmar har en gemensam önskan om att ge en så god och säker vård till invånarna som det bara är möjligt. Det som skiljer oss åt är uppenbarligen vad som krävs för att vi ska nå dit. Det är kanske inte förvånande att vi har olika ingång på frågan om HUR kompetensförsörjningen ska säkras, men det låter illa när personalens insatser ses som självklara och de arbetade timmarna en siffra som är ”säkrad” för all evig framtid. De arbetade timmarna du refererar till Ulf är inte enbart en matematisk övning. Det handlar om människor, inte maskiner. Du har ingen ”säkerhetsnivå” att falla tillbaka på.
Medlemmarna i Vårdförbundet har fått nog. De kommer inte att acceptera en hantering som bygger på att kostnaden för förlegade arbetstidsmått landar på individen, genom sjukskrivning eller deltidsarbete. Det är dags att på riktigt möta upp Vårdförbundets medlemmar i strävan för hållbara heltider och där heltidsmåttet är olika beroende på hur och när du arbetar.
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Boka din lönecoachning!
Nu är vår digitala lönecoachning i gång. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!
Helt rätt sänk veckoarbetstiden. Inom kommunal har de 37 timmars vecka. Om de kan kan Vårdförbundet också. Orkar inte jobba heltid. Är tjänstledig 20% så jag jobbar 80% ca 30h/vecka.
Det är orimligt att fortsätta att arbeta och slita sönder sig själv för den lilla lönen man får som biomedicinsk analytiker! Många yrkesskickliga avslutar sin tjänst som BMA för att studera till annat när löneutvecklingen inom verksamheten i region Skåne är total omärkbar eller så förflyttar man sig till den privata sektorn där man tjänar dubbelt så mycket i lön. En nyanställd får lika mycket i lön som en medarbetare som har arbetat på arbetsplatsen i 10 år! Hur ska hög kompetenta medarbetare kunna acceptera detta? Inte nog med den obefintliga löneutvecklingen så sliter resterande medarbetare som stannar kvar på arbetsplatsen dubbelt så hårt för att kunna behålla driften… inom tid så har sjukskrivningar ökat dubbelt så mycket. Vi förlorar medarbetare som har hög kompetens och samtidigt blir andra sjukskrivna. Utan BMA finns inga diagnoser/prognoser/behandlingsplaner för patienten. Det är dags att vända på denna onda cirkeln och uppmärksamma oss som inte syns eller hörs!
Håll i håll ut – har vi hört förut. Nu gäller det våra arbetstider och inte applåder !
Vrickat system när verksamheter byggs sv mertid och övertid – Även deltider tvingas upp på 57 pass/12 v dvs lika många dagar dagar men kortare turer vilket gör att vi börjar o slutar på olika tider inom och mellan proffessioner- teamwork no more. De som gör under 75% får något/ra pass mindre men hur hållbart är det för vården att ha fler deltider ?
Jag jobbar som distriktssköterska, diabetes sköterska och hypertoni och hjärtsvikt. Har efter utmattning och sjukskrivning. Själv tagit tjänstledigt 25% och det fungerar och jag kan jobba och mår bra.