Att gå hem i tid – hur kan det vara samhällsfarligt?

Vårdförbundets varsel om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad träder i kraft idag den 25 april klockan 16. Arbetsgivarna i samtliga regioner och de fyra Sobona-företag som omfattas av varslet har haft två veckor på sig att ställa om verksamheterna, men de flesta verkar inte ha lyft ett finger. Däremot får vi nu invändningar från arbetsgivare som hävdar att om Vårdförbundets medlemmar går hem i tid så är detta samhällsfarligt!

Att landets regioner och flera av storsjukhusen i Stockholm bygger hela verksamheten på att Vårdförbundets yrkesgrupper arbetar övertid blir nu uppenbart. Vi har vetat om det länge, men nu måste också politiker och invånare få upp ögonen för att en hälso- och sjukvård som bygger på övertid kan aldrig bli långsiktigt hållbar. 30 procent av medlemmarna i Vårdförbundet arbetar deltid och det viktigaste skälet är att få mer tid för vila och återhämtning – kan man få en tydligare signal om att heltidsmåtten är för höga och att de måste ner?

SKR och Sobona hävdar att lösningen på dålig arbetsmiljö är att arbeta med den på jobbet, inte genom att vara mer ledig. Men med tanke på hur länge barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor är på jobbet – både på ordinarie arbetstid och på övertid/mertid – så borde de väl ha en alldeles fantastiskt god arbetsmiljö? Så är ju dock inte fallet. Förutom en mycket hög grad av deltidsarbete för att orka med, toppar dessutom våra yrkesgrupper sjukskrivningstalen.

När SKR och Sobona dessutom räknar på kostnader och hur många fler som skulle behöva anställas utgår man från en arbetstidsförkortning på hela sektorn. Vi förhandlar för medlemmar i Vårdförbundet, inte för andra som kanske sitter på kontor måndag till fredag 8-17. Vi yrkar alltså inte på en generell arbetstidsförkortning för alla medarbetare i hela KR-sektorn, utan endast för våra yrkesgrupper som arbetar både obekvämt och mycket och som är utsatta för en hög nivå av etisk stress som är svår att bli kvitt. Det måste stå klart att det krävs olika veckoarbetstidsmått för olika verksamheter – alla har rätt till hållbara heltider och att orka arbeta den heltiden ett helt yrkesliv!

Vi har för SKR och Sobona presenterat en flerårsplan där vi visar hur vi skulle vilja se en arbetstidsförkortning i flera steg för olika typer av arbetstidsförläggning. Det vi yrkar på är både rimligt och samhällsekonomiskt vettigt. Att få fler att orka arbeta heltid hela arbetslivet kräver olika veckoarbetstidsmått. Det är bara så vi kan minska deltidsarbetet, sjukskrivningar och den etiska stressen. Det är dags att på riktigt möta upp i detta!

PS. Vi vill gärna höra vad du som medlem gjorde när du kunde gå hem i tid! Kunde du hämta barnen på förskolan, gå och träna eller kanske ta en after work med kompisar?

Berätta!


Kommentarer

  1. Jag kunde gå till bussen istället för att springa. Jag kunde komma hem till min familj utan att vara sönderstressad i själen. Jag kunde njuta av ledigheten utan att känna stress över arbetssituationen. Jag hade sluppit utmattningsdepression. – Detta om jag bara kunnat gå hem i tid och arbetsbelastningen inte varit så hög.

  2. Jag åt middag tillsammans med mina barn. Första vardagen det hände på flera veckor. Härligt! Jag fick höra dem berätta om hur skoldagen varit och bara vara och sitta tillsammans en liten stund.

  3. Jag saknar kollegor som orkar stanna på en arbetsplats länge nog att få den kompetens som lättar något på arbetsbörda och stress och gör att nya kollegor får bra introduktion och pepp. För att locka mer kollegor till vården måste det till förändring. Rätt förändring! Arbetsgivare har haft lång tid på sig att lyssna till vad det innebär. Nu är sista chansen.
    Efter 11-timmarsregel har det dessutom blivit mer eller mindre omöjligt att få ett vettigt schema för återhämtning.

  4. Största anledningen till att jag inte längre arbetar som sjuksköterska är urusel lön, löneutveckling och för att jag aldrig fick ha en fritid i fred eller kunna planera som alla andra. Semester med familjen var knappt att våga tänka på. Ge er inte nu!!

  5. Om vi får igenom arbetstidsförkortning med bibehållen lön kan jag tänka mig att gå tillbaka till slutenvården.

  6. Jag hoppas verkligen att man inte glömmer kommunernas sjuksköterskor när man pratar om sänkt veckoarbetstid. Annars kommer vi att jobba ihjäl oss. Min målsättning har varit att jobba heltid t pension. Nu är första gången jag tvivlar på om det är möjligt…

    1. Så är det, man förhandlar – eller åtminstone försöker att förhandla – med Sveriges Kommuner och Regioner, så medlemmarna i kommunerna är definitivt med på tåget.

  7. Skulle gå på den där kursen som börjar kl 17 på tisdagar. Nu känns det surt att betala för en kurs om jag bara kan vara med några få gånger pga att det är omöjligt att lämna jobbet 16:30 när jag slutar.

  8. Hej!
    Är det enbart pga. att man är oenig i frågan om arbetstidsförkortning för de som arbetar två , tre skift eller natt som medfört att förhandlingarna strandat?

  9. Jag hoppas innerligt att kravet om sänkt arbetstid även gäller oss i öppenvården/primärvården. Vi upplever många gånger att vi blir ”bortglömda” när man pratar om hållbara scheman och sänkt arbetstid. Vi jobbar visserligen inte skift, men vi sliter också som djur med allt vad brist på tider, långs köer och missnöje innebär. Det är otroligt slitsamt.

    1. Håller helt med! Att arbeta i Öppenvård innebär INTE att det går att gå hem när arbetsdagen är slut, ofta stannar man minst en timme efter avslutad arbetstid och kommer dessutom tidigare än man börjar för att hinna med. Semester och ledighet kan man glömma när köerna ser ut som de gör och på min arbetsplats beordras vi dessutom ut för att arbeta i heldygnsvård utöver heltidsarbete i öppenvård.

  10. Jag kunde vara helt ledig och inte behöva bli störd av att mobilen när som helst kunde ringa/ få sms att det saknades folk. Är man ledig så ska man vara ledig helt enkelt. Slippa stress att man aldrig hann dokumentera klart innan man går hem utan alltid fick jobba övertid. Att man kunde vara sjuk och inte behöva känna att man ”skolka” från jobbet då någon kollega då skulle behöva jobba övertid eller extra pass. Man går med ”ständig” dåligt samvete nu eftersom man hela tiden undrar hur andra kollegor har det i stressen.
    Förr gick man hem prick i tid o ej övertid alls. Telefonen va tyst. Hämta barnen i tid, njuta i solen, trädgården, läsa böcker utan att tappa fokus på det man läser. Gå och träna regelbundet men nu orkar man ingenting efter jobbet. Slippa behöva vara trött hela tiden.

  11. Får ni igenom en sänkt veckoarbetstid skulle jag överväga att komma tillbaka till slutenvården som jag lämnade för 7 år sedan. Som det ser ut idag är det helt otänkbart för mig.

  12. Pens. Sjuksköterska efter ca. 45 år i yrket. Vi hade det jobbigt, men nu verkar det ha spårat ur helt. Strejka var i början förbjudet. När vi fick det nådde vi tyvärr inte enda fram. Hoppas ni gör det! LYCKA TILL!

  13. Kunna gå hem efter jobbet, vara med familjen. Ladda batterierna och komma tillbaka utvilad nästa arbetspass. Utan press o stress att telefonen alltid ska vara påslagen.
    Känns som en dröm just nu.

  14. En skrev här att telefonen alltid ska vara påslagen trots ledighet. Och några andra att de svarar när de är lediga. Sluta med det! Otroligt dumt att läsa mail/sms från arbete när man är ledig, så länge man inte vill äga den etiska stressen. Man är heller inte skyldig att svara på telefonsamtal när man är ledig. Så, sluta, bara sluta och börja äga din lediga tid.

    1. Kunna gå hem när arbetstiden är slut utan att känna stress över allt som inte hunnits göras. Att äntligen kunna lägga tillbaka ansvaret där det hör hemma till en galen arbetssituation. Ge er inte nu Vårdförbundet! Detta är det bästa som kunde hända! När ni drivit igenom detta så hoppas jag att ni sedan tar tag i alla lokala flexstidsavtal i hela landet och säger upp dessa, här gömmer det sig för medlemmarna massa timmar obetald övertid som arbetsgivaren tjänar massor på.

      1. Hej!
        Håller med om flextidsavtalen, det stämmer så bra att det göms en massa obetald övertid. Förutom att den tid som för oss överstiger 20 timmar var tredje månad försvinner, om man inte haft möjlighet att ta ut dem innan detta datum! Det innebär att vi arbetar vi gratis åt arbetsgivaren.
        Tack för alla intressanta och viktiga frågor och synpunkter som tas upp!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Boka din lönecoachning!

Nu är äntligen vår digitala lönecoachning i gång igen efter sommaren. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!