Låst läge i förhandlingsrummet

Det är lika bra att gå rakt på sak. Det går trögt – mycket trögt – i förhandlingarna med SKR och Sobona. Vi möter en motpart som inte vill någonting som skulle göra skillnad för dig som arbetar i vården.

”Kontorsnorm” för veckoarbetstid passar inte hälso- och sjukvården

Vårdförbundet menar att medlemmarna som varje dag sliter i hälso- och sjukvården behöver konkreta förbättringar för att orka arbeta heltid, hålla sig själva friska och samtidigt ge en god och säker vård. Den ”kontorsnorm” för veckoarbetstid på 40 timmar och 38,25 fungerar helt enkelt inte i dagens högeffektiva och slimmade verksamheter. Vi ser detta tydligt eftersom 30 procent av medlemmarna arbetar deltid. Vi menar att det helt enkelt inte är rimligt att behöva betala för den egna återhämtningen på grund av en ohållbar situation på arbetet. Heltidsmåttet behöver bli lägre.

Men det har stått arbetsgivaren helt fritt att under många år att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö, schyssta scheman och hållbara heltider.

SKR och Sobona menar att man ska ”arbeta med arbetsmiljön på arbetet”. Men det har stått arbetsgivaren helt fritt att under många år att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö, schyssta scheman och hållbara heltider. Att bemanna med rätt kompetens och tillräckligt många kollegor. Att erbjuda goda villkor, god löneutveckling som speglar ökad erfarenhet och särskild yrkesskicklighet. Att kompetensutveckling och karriärmöjligheter är naturliga delar på en attraktiv arbetsplats. Men också att veckoarbetstiden är anpassad till hur verksamheten bedrivs och till att medarbetarna ska kunna orka arbeta heltid. Även i yrken där den relativa frihetsgraden är väldigt låg jämfört med andra yrken som har möjlighet att arbeta hemifrån eller kanske gå tidigare från jobbet en fredag.

I stället har arbetsgivare under en lång tid arbetat med att bilda lönekarteller  och löneboxar, de ger inte ansträngda chefer mandat att bemanna rätt och medarbetarnas pressade tillvaro gör att både kortsiktig och långsiktig återhämtning uteblir med etisk stress som följd. Lägg därtill liten eller obefintlig relativ frihetsgrad och stopp för hyrpersonal utan att alternativa lösningar är på plats.

Tidigare friska yrken toppar nu sjuktalen och har stor andel deltidsarbetande – vad gör arbetsgivarna?

Vårdförbundets yrkesgrupper som tidigare var friska yrken, toppar numera sjukskrivningstalen. Av de 30 procent av Vårdförbundets medlemmar som arbetar deltid anger en majoritet behovet av mer vila och återhämtning som viktigaste skäl. Av de som arbetar deltid anger drygt 60 procent att de gjort det mer än hälften av sitt yrkesliv – var fjärde deltidsarbetande har gjort det i princip hela yrkeslivet. Dessutom ser arbetsgivarna också problemet och beviljar frikostigt deltid, trots att de endast behöver göra det när arbetstagaren har barn under åtta år.

  • Hur resonerar arbetsgivaren kring detta?
  • Hur ser analysen ut?
  • Vilka åtgärder har vidtagits för att skapa förutsättningar för hållbara heltider och minskade sjuktal för Vårdförbundets yrkesgrupper?
  • Om svaret är att arbetsgivarna gjort vad de kunnat, men att problemet fortfarande kvarstår – vilka slutsatser drar man av det?

Vårdförbundet menar att ekvationen kontorsnorm och hälso- och sjukvård inte går ihop och att vi tillsammans med arbetsgivarna behöver hitta både kortsiktiga och långsiktiga lösningar. Hälso- och sjukvården behöver långsiktighet och förutsägbarhet. Medlemmarna behöver hållbara heltider. Vårdförbundet vill ta ett gemensamt ansvar för den långsiktiga kompetensförsörjningen och medlemmarnas arbetsmiljö, villkor och hälsa. SKR och Sobona uppger att de inte har mandat att över huvud taget resonera i frågan.

Boka din lönecoachning!

Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!