Vårdförbundet säger nej till nytt avtal om sommarsemestern

Den senaste veckan har vi suttit i förhandlingar med SKR och Sobona om sommarsemestrarna. Frågan har varit hur de ska kunna förläggas för att lösa bemanningen i kommuner och regioner under sommaren. 

Förslaget innebar att arbetsgivarna skulle kunna förlägga hela eller delar av den sammanhållna sommarsemestern under december. För den förlängningen erbjöd de 7500 kr per vecka i kompensation.

Vi har tackat nej till SKR:s och Sobonas bud. Förslaget är inte rimligt och här kommer skälen till vårt nej:

Intensivvårdssjuksköterska med skyddskläder för covid-19 vård.
  • Våra medlemmar är tröttkörda efter vårens Corona-kris och behöver sin välbehövliga semester under sommarmånaderna. De kan inte vänta på vila och återhämtning upp till ett halvår. Arbetsgivaren har ett stort ansvar för de anställdas hälsa och vet att de arbetat mer, och mer ansträngande, än någonsin tidigare. Därför måste arbetsgivare skapa utrymme för våra medlemmars återhämtning under sommaren.
  • SKR försöker lösa lokala problem med centrala avtal. Det är fel väg att gå. Förutsättningar ser väldigt olika ut mellan kommuner och regioner och vart i landet man befinner sig. Semesterplaneringen behöver lösas lokalt tillsammans med Vårdförbundets förtroendevalda. Det är vi vana med.
  • Arbetsgivare måste planera för en uthållighet i bemanningen och planera verksamheten utifrån att våra medlemmar ska få semester. Att bemanna vården kan inte ske ”just-in-time”. Våra medlemmar måste ges förutsättningar att hålla och behålla sin hälsa.
  • Det finns 12 000 sjuksköterskor som lämnat vården – nu är det dags att få tillbaka dem med attraktiva villkor och schyssta löner.
  • Se till att behålla den extrapersonal som tagits in för Covid-19 även över sommaren så att det ges möjlighet till återhämtning för personalen som stått i frontlinjen under Corona-krisen under våren.
  • Regionerna kan börja med att ta bort ”karensavtal” med bemanningsföretagen så att det går att stärka upp verksamheterna med bemanningspersonal. Idag hindras de som lämnat regionen för ett bemanningsföretag från att hyras tillbaka under många månader, ibland upp till ett år.
  • Semesterplanering är ett ständigt återkommande sommarproblem i och med bristen på barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor och framför allt specialistsjuksköterskor. Det är inget nytt problem. Arbetsgivarna har också ända sedan februari känt till att vi har en pandemi. Därmed borde man redan planerat för sin bemanning under sommaren.

Punkt!

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!