PengarPå måndag den 15 april träffar vi medlarna Gunilla Runnquist och Göran Gräslund för att lämna över Vårdförbundets medlarunderlag och utveckla våra argument. Det är ett gediget underlag vi lämnar över, med forskning, undersökningar, rapporter, vittnesmål och en stor mängd statistik. Vi visar på att trots en till synes god löneutveckling på snittet, så har de mest erfarna och yrkesskickliga under många år efter i löneutvecklingen. Resultatet ser vi dagligen i medias rapportering – obemannade vårdplatser, operationsköer som växer, sköra barn och äldre som inte får vård i rätt tid och i rätt omfattning.

Vi har sett en ansats i SKL:s bud att arbeta med frågan om ökad lönespridning och satsning på särskilt yrkesskickliga. Men vi ser inga garantier eller ”skall-krav”. Inga effektmål.

Vi har under många år givit arbetsgivarna möjlighet att skapa stabila, genomtänkta och attraktiva förutsättningar för våra medlemmar att trivas, vilja stanna kvar, utveckla verksamheten och ge en god och säker vård. Men genom att satsa mer på de oerfarna har incitamentet att stanna kvar minskat för de som är ryggraden i vården, de som handleder de nya och de som skapar stabilitet i hela teamet.

Kommentarerna till blogginlägget som SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl skrev förra veckan talar sitt tydliga språk. Jag blir uppriktigt ledsen när jag läser alla vittnesmål om hur det ser ut. Här nedan är ett axplock. Gå gärna in själv och kommentera på blogginlägget!

Mina kollegor har bytts ut allihopa. Fina kollegor som arbetat flera år, de har haft hög kompetens allihop! Majoriteten har lämnat för helt annat yrke med högre löner och mindre stress. Kvar är jag.. Väntar till förhandlingen är klar sedan tar även jag mitt beslut. Så sorgligt att ni inte fattar!

Jag har 15 års arbetslivserfarenhet som leg. BMA. Mina analyser är dagligen avgörande för cancerpatienters fortsatta behandling. Viktigt? Ja!
Min årliga löneökning de fyra senaste åren har varit 300-400kr/år. Rimligt? Nej!
Vi räddar liv. Är det inte värt mer?

Det sorgliga är ju att om landstingen tagit sitt ansvar från början och gett en rimlig lön hade vi inte haft problemet med personalbrist, dyr hyrpersonal och köer. Nu är enda sättet att få någon form av löneutveckling att byta arbetsgivare ofta, vilket gör att erfarenhet och stabilitet försvinner.

Har bitit ihop länge nu. Gråtit hemma av samvetsstress. När avtalet sas upp tänkte jag JA nu äntligen kanske. Hoppas, lämnar annars vård helt. Om inte detta lyckas så blir detta droppen som rinner över min bägare. 31800kr ssk 27 år samma avd omtyckt av chef men ej kunnat få högre ökn än 500kr typ/år

Dessutom riskerar de väsentliga försämringar på arbetstidsområdet som SKL vill göra att ytterligare förvärra våra medlemmars redan dåliga arbetsmiljö och motverkar på ett högst påtagligt sätt de fina skrivningar som presenterats i andra delar.

Vi menar att allt hänger ihop. Bättre betalt till de mest erfarna och särskilt yrkesskickliga leder till att de stannar. Då kan de nya få bra handledning och en trygg start och ser också att det finns en framtid, en lönekarriär värd namnet. Då blir arbetsmiljön bättre, teamen stabila och vården drabbas inte av de flaskhalsar som brist på erfarna skapar.

Mitt budskap till SKL och Sobona är: #moneymatters

Boka din lönecoachning!

Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!