Hälsosamma arbetstider – en livsviktig fråga

Maskros_cc-licens_JayPark_500Det finns ett tydligt samband mellan nattarbete, sömnstörningar och andra hälsoproblem. Hälsosamt blir det först om vi trivs, om vi har tid för vila och återhämtning samt om arbetstiderna passar vårt sociala liv.

För vad händer när du och dina kollegor har arbetstider som gör det svårt att återhämta sig mellan arbetspassen och när det sociala livet blir lidande?

Stressforskningsinstitutet har i flera rapporter visat på de hälsorisker som skiftarbete medför. Störning av dygnsrytmen, trötthet och ökad risk för hjärt-/kärlsjukdomar och bröstcancer är bara några exempel. Kombinationen av lång vaka och kort sömn mellan arbetspassen leder inte bara till sömnbrist och trötthet. Nattarbete och långa arbetspass medför också ofta större risker för arbetsskador. När arbetstiderna så påtagligt stör privatliv och fritid drabbas många av stress – något som ofta leder till att man sover sämre. Så är den onda spiralen igång.

Arbetstidens förläggning är också livsviktig för varje patient du möter. Risken att göra fel ökar enormt vid sömnbrist – patientsäkerheten hamnar i fara.

Om du inte mår bra riskerar det att leda till sjukskrivning. Eller att du helt enkelt väljer att sluta. Arbetsgivare måste inse att en god och hälsosam arbetsmiljö är en nödvändig förutsättning för att kunna behålla och locka till sig hett eftertraktade sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

Avtalen som finns idag är omoderna och inte anpassade till ett arbetsliv där du anställs för att arbeta blandad dag och natt och behöver extra vila och återhämtning mellan passen. De kan inte heller matcha en vård som idag är högspecialiserad, högteknologisk och kräver en stor grad av specifik kunskap. Varje dag. Varje timme. Varje natt. Året runt.

Vårdförbundet vill att du ska kunna orka ett helt arbetsliv, utan att själva riskera din egen hälsa på vägen. Vår lösning är därför att tid för vila och återhämtning ska ingå i nattarbetstiden. Vi vill också ha in det i det centrala avtalet, så att det gäller för alla. Varje dag. Varje timme. Varje natt. Året runt.

Nyfiken på rollen som förtroendevald?

Undrar du hur det är att vara förtroendevald, om det är något för dig? Läs om Linnea, Marlene, Argjentina och Love som alla är relativt nya i sina roller som förtroendevalda.

Passar jag som förtroendevald?