En farkost (läs sjukvård) som beskrivs som oförstörbar och robust – robust nog för att klara allt. Utrustad att tillgodose den bästa standarden som finns och erbjuda den snabbaste transporten (läs vården). Ett tekniskt underverk och byggd med den senaste tekniken.

Plötsligt tornar ett isberg upp sig på horisonten och personalen försöker febrilt meddela ledningen om den stundande faran. Ledningen slår ifrån sig informationen och säger sedan att (patient)säkerheten inte är hotad! Ledningen skriker istället FULL FART FRAMÅT och VI MÅSTE NÅ VÅR SLUTDESTINATION (världens bästa hälsa 2020). De beklagar sig över att personalen alltid klagar så mycket över att maskinerna går på max, de överbelagda hytterna (salarna) och att det finns för lite personal om det plötsligt skulle hända någonting.

Plötsligt smäller det – KRASCH! (sommaren är här – igen!)

Ledningen är helt ovetande vad som just hänt – de försöker febrilt ta reda på vad som skett. Trots att personalen vinkat och försökt kommunicera till ledningen vad som var på väg att hända, så har deras signaler nonchalerats in i det sista. I sin desperation tar de till alla åtgärder som finns för att rädda situationen och utan att tänka på konsekvenserna av sitt agerande.

De meddelar passagerarna att sitta lugnt i båten då (patient)säkerheten inte är hotad. När passagerna äntligen förstår vad som är på väg att ske, då uppstår paniken. Många vill ha hjälp nu och det bildas långa köer. Vissa tar sig förbi köerna tack vara sina dyrare biljetter (läs försäkringar) och kan rädda sig själva undan den havererande situationen.

Trevlig resa önskar Sjukvårdens Titanic

/Jonas Forssander, Leg. Sjuksköterska och förtroendevald på kirurgmottagningen

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!