Du vet väl om att du är värdefull

Dagarna efter valet. Och jag tänker. Vad hände den 14 september? Feminism och jämställdhet ställs utanför och istället fördubblas ett parti som står tvärtemot allt vad jämställdhet vill säga och alla människors lika värde. Vad rör sig i huvudet på Sveriges befolkning. Hur hamnade vi här?

Allas lika värde 1

Enligt idéhistorisk forskning är det mest signifikanta för alla typer av bruna tankeströmningar att de är just tankefientliga. Ideologin baserar sig nämligen på känslor, inte tankar. Gemensamt för alla dessa tankeströmningar är att de vädjar till instinkt och känsla snarare än förnuft. En talande slogan är den nationalsocialistiska ”Vi tänker med vårt blod” eller fascismens ”Vi tänker inte, vi handlar”. Vissa forskare menar att denna typ av ideologi har mycket mer gemensamt med religiös tro än politisk ideologi.
Frågan om vad som rör sig i huvudet kanske är fel ställd, det handlar snarare om känslor än om tankar när en människa ser sig beredd att ge upp om principen om alla människors lika värde.
Men det handlar inte om känslorna som vi lyssnar på utan känslorna som styr oss, känslor som vi förnekar och som därför styr våra tankar och handlingar.
Vilken är då den känslomässiga frustration och desperation som får hundratusentals svenska män och några kvinnor att ge upp tron på vår demokratiska likvärdighetsprincip?
Är det invandrarna, feministerna, tiggaren utanför Konsum, är det HBTQ-människorna eller vad är det egentligen som rör upp alla dessa starka känslor?
Ingenting hos en annan människa kan reta upp en så mycket om det inte har genklang inom en själv.
Vad får en människa att ge upp principen om allas lika värde om hon inte tvivlar på sitt eget?
Det undangömda tvivlet på det egna människovärdet fick i söndags dessvärre 12,9%
//Fundersam Robin Åberg

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!