När vården flyttar hem

Skrivet av Marianne Brindbergs

11 februari 2014

Västbloggen

Vården har flyttat hem! Det skedde inte precis över en natt. Utan det har varit genomtänkta politiska strategier i vissa avseende men inte i alla.

Vården som bedrivs hemma har ändrat karaktär under de åren sedan Ädel-reformen trädde i kraft 1992. Det är nog ingen som var med och tog beslut om Ädel att sjukvården skulle bli så komplex och teknisk i kommunen. Även  att dokumentationskravet skulle öka så lavinartat och att privata aktörer skulle finnas.

Vi i kommunen vårdar nästan allt!

Jag har satt påsdialys, vårdat bäbisar, unga cancerpatienter, vårdat den svårt multisjuka med hur många diagnoser som helst, den gamla döende, dementa, svårt psykiska patienten och de med funktionsnedsättningar av olika slag.  Jag har även blivit hotad och  fått ta svåra samtal om döendet och döden.

De som är bland det svåraste  som sjuksköterska är att råka ut för att vårda sin egen släkt, vänner, grannar, arbetskamrater och vänners anhöriga, det händer. Då gäller det att försöka vara professionell och jobba med sig själv.

För i den lilla kommunen där jag både arbetar och bor är det oundvikligt och det sker oftare för mig nu än när jag arbetade på sjukhuset. Det blir en annan etisk utmaning.

Det är ett annat sorts arbete i jämförelse med sjukhuset.  Och för mig har medfört ett intresse att driva och stärka sjuksköterskans roll i kommunen, både i sin plats i teamet och behovet av kompetens i form av bl.a specialistkunskap. Det får jag göra nu i mitt uppdrag som styrelseledamot i avdelning Västra Götaland.

Utifrån mina egna erfarenheter som sjuksköterska i den lilla kommunen är jag så stolt att vara delaktig i avdelning Västra Götalands stora arbete ”När vården flyttar hem” tillsammans med Robin, Haide och Tina i styrelsen.

Nu är rapporten vi har skrivit färdig och seminariet är fastställt. Arbetet med att ta fram rapporten har pågått i över ett år.

Det är som när man skall tapetsera ett rum. Förarbetet tar mer tid än att sätta upp tapeterna. För oss är rapporten vår tapet.

Rapporten ” När vården flyttar hem” är en del i vårt arbete.  Seminariumet den 2/4 är en annan del.

sem_webb_540_300

När vi insåg rapportens omfång och även också att det var synd och inte fördjupa sig lite till blev idén med ett seminarium som grädden på moset. Nu bara vi håller tummarna att sjuksköterskorna, politikerna och tjänstemännen kommer.

Utifrån rapporten har vår grupp även fått en debattartikel  i Göteborgs Posten publicerad på temat. Vårdfrågorna är heta som aldrig förr. Nu gäller det att hålla liv i debatten och att det blir den stora valfrågan 2014.

Vi har försökt göra ett litet bidrag med vår rapport.

 

Ha det bäst

Marianne Brindbergs

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!