Terminens bästa handledare!

Skrivet av Sara Both

6 juli 2016

Studentbloggen

 

Helena försöker vara lyhörd och involvera studenten i arbetet. Hennes bästa tips till studenter är att ta plats och våga fråga. Det är din VFU. Foto: privat.
Helena Berglund försöker vara lyhörd och involvera studenten i arbetet.
Hennes bästa tips till studenter är att ta plats och våga fråga. Det är din VFU.
Foto: privat.

Efter 1 år som legitimerad sjuksköterska utsågs Helena Berglund till terminens bästa handledare. Helena utsågs till terminens handledare av studenter som genomfört sin VFU på kardiologavdelning vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Hur länge har du jobbat som sjuksköterska och var har du din anställning?
Jag tog min sjuksköterskeexamen i juni 2015 vid Umeå universitet. Jag började jobba inom hemsjukvården där jag vikarierade under sommaren. I september 2015 började jag jobba på Kardiologen i Umeå där jag fortfarande är kvar och trivs väldigt bra.

 – Hur är det att vara handledare?
Jag tycker att det är roligt att vara handledare. Det är utvecklande och jag får tänka till när jag formar dagen utifrån vilken termin studenterna går i. T6 är mer självgående medan T2 behöver mer handledning. Ibland det är tufft att hinna lära ut och vara pedagogisk i och med att jag jobbar på en akutvårdsavdelning där vårdbelastningen snabbt kan förändras. Vid sådana tillfällen stöttar jag upp extra mycket för att det inte ska kännas överväldigande och bli för mycket att klara av för studenten. Då det blir lugnare igen ges tillfälle för reflektion och sammanfattning. Tycker det är viktigt med regelbunden återkoppling från handledaren och från studenten.Vissa dagar har jag två studenter och då är tanken att dom ska hjälpa varandra väldigt mycket, då finns jag mer i bakgrunden som stöd. Av mig som ensam handledare krävs det att jag ger båda utrymme och möjlighet till individuell utveckling

– Vad gör dig till en bra handledare?
Jag försöker vara lyhörd och alltid involvera studenten i arbetet. Håller regelbunden återkoppling och låter studenten prova på och vara delaktig i så många moment som möjligt. Jag tror att jag tänker mycket på tiden då jag själv var student och vad mina handledare gjorde som var bra. Jag försöker alltid sätta undan ca 15min efter varje pass där vi i lugn och ro kan prata igenom hur dagen varit, vad som varit bra respektive dåligt och vad vi ska tänka på inför nästa pass. Jag försöker alltid finnas tillgänglig i bakgrunden och peppar studenterna till att genomföra nya moment. Det är roligt att se när studenten klarar av någonting nytt och växer i sin kommande yrkesroll. Mitt mål är att göra studentens VFU till något minnesvärt och lärorikt.

Har du några tips på hur studenter ska få ut så mycket som möjligt av sin VFU?
Ta plats och fråga, fråga, fråga! Ingen fråga är för dum eller konstig och alla frågor förtjänar ett ärligt svar. Visa intresse och läs på om dom sjukdomar som förekommer mest på placeringen. Om det är någonting som känns fel berätta det för din handledare eller huvudhandledare så går det ofta att lösa. Det är din VFU.

– Varför valde du att läsa till sjuksköterska, vad är roligast med ditt jobb och vad har du för karriär mål?
Jag valde att läsa till sjuksköterska av ren slump. Min plan i början var att läsa till fysioterapeut men ändrade mig just innan ansökningarna skulle skickas in. Idag är jag mycket glad över att jag läste till sjuksköterska. Det bästa med mitt yrke är att jag med små medel kan förbättra livskvalitén hos en person så markant. Jag får träffa många nya individer varje dag, de lär mig nya saker samtidigt som jag hjälper dem. Jag känner att jag får uppskattning i jobbet, både av patienter och av mina kollegor. Just nu tänker jag fortsätta jobba på kardiologen och så småningom börja jobba på HIA. I framtiden är planen att vidareutbilda mig och brädda mina kunskaper och kompetens. Vad jag ska vidareutbilda mig till eller vart jag ska jobba får framtiden utvisa.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!