Några inlägg på Facebook i veckan har dragit till sig stor uppmärksamhet. Det är Kvällspostens artiklar om vårdkrisen i Skåne och om att arbetsgivarens rekryteringsstrategi har misslyckats så totalt att kostnaden för att ta in externa bemanningsföretag skenar. Trots att det finns politiskt beslut på att man inte längre ska använda sig av just externa bemanningsföretag. Det är en lång väg från politiskt beslut till verkställande i praktiken, det är nog alla som är någorlunda insatt i samhällskunskap fullt införstådd i. Men när dessa kostnader de facto mer än dubbleras så är, för att vara shakespeariansk, något ruttet i regionen Skåne. Nu går inte detta inlägg ut på att göra ner någon annan, så vi går fort vidare till något mer konstruktivt. Nämligen vad måste Region Skåne göra för att ta sig ur träsket? Vi listade tre saker som Vårdförbundet kämpar för i ett av de nämnda facebookinläggen och nu ska vi reda ut vad de faktiskt innebär.
Whaaaaaaat??? Skulle högre lön göra att fler söker sig till sjukvården? Japp. Precis. Och inte nog med det. Vi behöver en löneutveckling under hela vår yrkeskarriär som ger incitament för anställda att arbeta kvar. Löneutvecklingen ska inte bara vara ett generellt påslag, utan den ska också kopplas till yrkesuppgifter, vi ska inte göra samma saker när vi är nyfärdiga som när vi arbetat i tjugo år. Vår utbildning är baserad på teorin om ”från novis till expert” som innebär att vi har en utveckling i själva yrket. Och alla som har arbetat mer än ett halvår vet att vi gör fler saker då än när vi först släpps fria från universitetets varma famn. Det är den här kopplingen som varje arbetsgivare måste förstå, att vi utvecklas och tillför mer efter hand som vi arbetar. Den yrkesutvecklingen måste också följas av löneutveckling.
• Hälsosamma arbetstider
På de allra flesta anställningar inom slutenvården i Region Skåne finns inga andra anställningar än de som ger oss skyldighet att arbeta såväl dag som natt. Inga anställningsbevis innehåller en restriktion på schemateknik eller högre ersättningar för detta utöver de som står i arbetstidslagen och kollektivavtalet Allmänna Bestämmelser. Det finns alltså arbetsplatser där du arbetar blandat treskift för samma arbetstidsmått för de som bara arbetar dag, nämligen 38,5. Vi har lösningen, regionen har fått den redovisad och bör inse att det blir både billigare och bättre att låta varje arbetad timme på natten generera två femtedelar mer. Så att vi får betald återhämtning. Sänkt arbetstidsmått för nattarbete ger inte bara en högre rekryteringspotential utan också en mycket friskare personalstyrka. Många incitament för att kunna avbryta bemanningsföretagskarusellen alltså.
Som parentes till det här kan nämnas att förvaltningschefen för SUS i en artikel i Sydsvenskan säger att man ”lockar folk med att arbeta två av fem helger”. Om det går. För på många arbetsplatser behöver man jobba varannan ändå. Och det är minsann inte särskilt lockande med ens två av fem helger.
• Akademisk Specialisttjänstgöring
Sjuksköterskor med specialistutbildning kan helt enkelt mer än de som inte har det. Man påskyndar trappan i ”novis till expert” och spetsar in sig på ett område. Något av de områden som det faktiskt är brist på idag, barnmorskor, barnsjuksköterskor, operationssjuksköterskor, narkossjuksköterskor. Listan kan göras längre men vi nöjer oss med just dessa i den här texten (ber om ursäkt till alla er som inte fick plats). Vi vill att Region Skåne tecknar ett kollektivavtal med oss där arbetsgivaren ger full betalning för en studiemodell där teorin varvas med praktisk yrkesutföring. Inte helt olikt läkarnas ST-tjänstgöring. Det är en modell som försörjer regionen med läkare, så varför inte köra samma med oss.
Om förhandlingarna på de här tre områdena öppnas upp och blir konstruktiva, så skulle det visa att arbetsgivaren vill någonting med oss. Det visar att man vill ha en egen personalstyrka. Det visar att man vill någonting med framtidens sjukvård. Det skulle visa att sjukvården i Skåne äntligen skulle resa sig ur askan och bli det som så många pratat om i många år. En sjukvård i världsklass.