Särskilda skäl för indragen semester

Just nu har en tvist seglat upp i Västerbotten där arbetsgivaren, Västerbottens läns landsting, ser sig tvingade att dra in semester för barnmorskor och sjuksköterskor i Lycksele, Umeå och Skellefteå för att kunna hålla öppet länets tre förlossningsenheter dygnet runt hela sommaren.

Semesterlagens § 12 ger rätt till fyra veckors semester och semesterledigheten ska förläggas så att arbetstagaren får en ledighetsperiod av minst fyra veckor under juni-augusti.

I de allmänna bestämmelserna (AB) står det att vid förläggning av semesterledighet som avses i §12 i semesterlagen ska eftersträvas att arbetstagaren får en ledighetsperiod av minst 4 veckor under juni–augusti.

Ett kollektivavtal, som AB är, kan dock inte vara sämre än gällande lagstiftning och där står det alltså ”en” semesterperiod. Inte två eller tre perioder. Utan en period. I singular.
Ovanpå detta finns det dock skrivningar om att arbetsgivaren kan göra avsteg från detta när ”särskilda skäl” föreligger.

Men vad som är ”särskilda skäl” har aldrig prövats i skarpt läge. Situationen i Västerbotten är den första i sitt slag, åtminstone för Vårdförbundets medlemmar.

Till SVT säger Jenny Olsson, som är avdelningsordförande i Västerbotten, – Det här är första gången detta händer i Sverige, att man tar bort den fjärde semesterveckan. Det är en jätteviktig fråga, och våra medlemmar behöver sin vila, återhämtning och semester som de har laglig rätt till, säger Jenny Olsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet Västerbotten och nu väljer Vårdförbundet att driva fallet med barnmorskornas semester vidare till tvistemål.

Här i vårt län har vi ännu inte sett sådana tendenser. Här har Region Örebro län istället löst situationen med att stänga förlossningsenheten i Karlskoga över sommaren och flytta personalen som jobbar där till förlossningsenheten på Universitetssjukhuset i Örebro istället. På så vis har länets största arbetsgivare löst så att alla som vill får fyra veckors sammanhängande semester. Om detta har också vårt läns högst ansvarige politiker Karin Sundin (S) skrivit att de har utgångspunkten att hålla. Att de fyra sammanhängande semesterveckorna ska hedras och att det beror på ”att sjukvårdspersonal, precis som alla andra, förtjänar ledighet efter väl förrättat värv”.

Det ska bli oerhört intressant att se vart den här tvisten tar vägen eftersom att det, potentiellt, kan bli vägledande för alla som sitter i liknande situationer. Det står dock helt klart att Vårdförbundet ser oerhört allvarligt på det. I dagarna kom beskedet från Vårdförbundets avdelning Västerbotten att de går till tvist mot arbetsgivaren och kräver 30 miljoner (!) i skadestånd. En halv miljon i allmänt skadestånd samt 200 000 kronor till varje drabbad medlem.

Det är en signal till andra Landsting och Regioner som kanske går i samma tankar. Det är såhär Vårdförbundet ser på frågan.

Marcus Folkö Müntzing

Leg sjuksköterska

Vice ordförande avd Örebro

 

 


Kommentarer

  1. Nu lät det som att alla jublar åt lösningen på hur alla ska få 4 veckors semester. Karlskogaborna jublar inte och en del barnmorskor har protesterat genom att säga upp sig, andra protesterar i pressen. Så enkelt är det inte!

    1. Hej Anne.

      Tack för din kommentar.

      Jag ber om ursäkt om vår text kan tolkas så som ett ”jubel” över hur Region Örebro län löst situationen här i länet. Det var inte textens avsikt. Den är skriven för att beskriva hur det faktiskt ser ut; Västerbottens läns landsting har valt att dra in en semestervecka för att lösa deras situation och där Region Örebro län har valt att stänga berörda delar i Karlskoga för att lösa sin situation.

      Texten är inte skriven som ett ”jubel” över den skillnaden och Vårdförbundet är medvetna om baksidan på det beslut som Region Örebro län tagit. I den situationen har Vårdförbundet jobbat hårt för att få till så bra villkor som möjligt för de som kommer att resa från västra länsdelen in till Örebro.

      Jag har dock full förståelse för om personer som är påverkade av Regionens lösning läser in egna tolkningar i texten.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!